Nicolas Maeterlinck

"Wees moedig en kom op voor mensen uit de regenbooggemeenschap": Antwerp Pride in het teken van "Braveolution"

De zestiende editie van de Antwerp Pride zal in het teken staan van “Braveolution”, een samenstelling van de Engelse woorden “brave” en “evolution”. Met dat thema wil de organisatie een veilige plek creëren waar iedereen zichzelf kan zijn en waar mensen uit de LGBTQIA+-gemeenschap ook gesteund worden door mensen rondom hen.

Van 9 tot en met 13 augustus vindt in Antwerpen opnieuw de Antwerp Pride plaats. De zestiende editie van dat feest heeft dit jaar het thema “Braveolution”. “Met “Braveolution” willen we dit jaar heel Antwerpen uitroepen tot een “brave space”, een veilige plek waar mensen zichzelf kunnen zijn”, zegt Wilfried Eetezonne van de Antwerp Pride. “Maar ook een plek waar mensen gesteund worden door iedereen rondom hen: door hun school, hun werkgever, familie, de overheid, ... noem maar op.”

De organisatoren willen dat thema niet alleen in de kijker zetten tijdens de Antwerp Pride zelf, maar ook het hele jaar door, want er is nood aan, klinkt het. “Als heel Antwerpen een veilige plek zou zijn, dan hadden we geen discussies meer over genderneutrale toiletten, dan kan je hand in hand over straat lopen met iemand met dezelfde genderidentiteit, dan zou dat allemaal geen probleem zijn”, zegt Eetezonne. 

Toon moed als je ziet dat iemand gediscrimineerd wordt, om welke reden dan ook, en kom ertussen

Wilfried Eetezonne, woordvoerder van Antwerp Pride

“Onze regenbooggemeenschap is de voorbije jaren heel moedig geweest. Het vraagt nog altijd veel moed om uit de kast te komen en om te zijn wie je bent. Maar die stap maak je samen. Daarom vragen we ook aan mensen buiten de gemeenschap: toon ook moed als je ziet dat iemand gediscrimineerd wordt om welke reden dan ook, kom ertussen”, zegt Eetezonne. “Heb de moed om dat genderneutrale toilet te plaatsen op je school of bedrijf. Heb de moed om iemand te steunen die in transitie gaat en heb de moed om naar die persoon te luisteren. Dat zijn allemaal kleine dingen die mensen kunnen doen die onze maatschappij en heel onze stad een stuk inclusiever zouden kunnen maken. En dat is een oproep die we dit jaar willen doen met het thema."

Hoe het programma dit jaar concreet wordt ingevuld, wordt later bekendgemaakt. Zeker is wel dat belangrijke sterkhouders zoals de parade en de festivals behouden blijven.

Meest gelezen