Foto: Kathedraalkoor Antwerpen

Antwerps Kathedraalkoor op zoek naar leden van 10 tot 16 jaar voor nieuw meisjes- en jongenskoor

Het Antwerpse Kathedraalkoor is op zoek naar leden voor een nieuw meisjes- en jongenskoor. Al bijna 100 jaar heeft de Antwerpse kathedraal een eigen kinderen- en jongerenkoor, maar door corona konden ze niet meer samen zingen. De kathedraal wil in september het koor heropstarten en zoekt daarvoor nu jongens en meisjes tussen de 10 en 16 jaar.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is op zoek naar zangers tussen de 10 en 16 jaar die zich willen aansluiten bij een nieuw jongens- en meisjeskoor. “We hebben een moeilijke tijd achter de rug door de coronacrisis. Zingen was een van de gevaarlijkste bezigheden tijdens corona en toen we weer mochten zingen, was het met veel afstand tussen de zangers en met mondmaskers. De omstandigheden waren bijzonder moeilijk”, zegt kapelmeester Sebastiaan Van Steenberge. “We hebben dan beslist om het koor op non-actief te zetten, maar nu willen we opnieuw een frisse start nemen.”

Kinderen krijgen op een leuke manier muziek aangeleerd, met aandacht voor sport, spel en ontspanning: het is meer dan gewoon wat zingen

Sebastiaan Van Steenberge, Kapelmeester van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Zo wil de kathedraal in september opnieuw van start gaan met een apart jongens- en meisjeskoor. Daarbij worden de kinderen bijgestaan door een professionele zangcoach die werkt aan ademtechniek en koorklank, maar zullen ze ook individuele zanglessen krijgen. “Daarnaast voorzien we ook een systeem van naschoolse opvang. Zo kunnen we een oplossing bieden voor werkende ouders. Kinderen krijgen op een leuke manier muziek aangeleerd, met aandacht voor sport, spel en ontspanning. Het is veel ruimer dan gewoon wat zingen uiteraard”, zegt Van Steenberge.

Jongens en meisjes apart

Voorheen was het kinderkoor een gemengd koor, maar daar komt nu opnieuw verandering in. “Mensen fronsen misschien de wenkbrauwen als ze nu nog horen over een afzonderlijk koor. Vroeger was het evidenter omdat er ook aparte meisjes- en jongensscholen waren, maar internationale studies hebben toch aangetoond dat jongens sneller een emotionele activiteit als zingen willen doen als ze dat met jongens onder elkaar kunnen doen”, zegt Van Steenberge. “Het is zeer waardevol samen, maar de afzonderlijke koren hebben ook hun eigen kwaliteiten.” 

Toch zullen de koren ook samen zingen. “Vanaf september komen de jongens twee dagen in de week en de meisjes op twee andere dagen in de week repeteren. Op woensdag komen ze samen. Dus ze oefenen twee keer apart en één keer samen." Om de wervingscampagne op gang te trekken organiseert de kathedraal tijdens de krokusvakantie alvast een repetitieperiode. Meer informatie daarover vind je op de website van het Kathedraalkoor.

Meest gelezen