radio2

Zoutzuurlek bij Vynova in Tessenderlo gedicht: "Geen gevaar voor omwonenden"

In Tessenderlo was er vanmorgen een zoutzuurlek bij chemiebedrijf Vynova in Tessenderlo. Omwonenden moesten uit voorzorg een tijdje binnenblijven en ramen en deuren gesloten houden. Rond 11:30 uur was het lek gedicht, niemand raakte gewond.

Het lek was rond 9.30 uur ontstaan, aan een van de installaties bij chemiebedrijf Vynova in de Heilig Hartlaan in Tessenderlo. Het interne interventieteam riep de hulp in van de brandweer. "We hebben geholpen met het optrekken van een waterscherm, om te voorkomen dat het gas zich kon verspreiden", vertelt Gretel Kerkhofs van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. "Onze meetploegen hebben in de omgeving van het bedrijf geen schadelijke stoffen gemeten, het lek is beperkt gebleven tot het terrein van het bedrijf zelf." 

De gemeente had de mensen in de buurt uit voorzorg gevraagd om binnen te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. Maar rond 11.30 werden die maatregelen opgeheven. "In hoge concentraties kan zoutzuur brandwonden veroorzaken en schade aan de luchtwegen", legt Gretel Kerkhofs uit. Ook bij het bedrijf zelf vielen geen gewonden.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf te kampen heeft met een chemisch lek. In maart 2018 en oktober 2018 werd de brandweer ook al opgeroepen om een lek te helpen dichten.

Meest gelezen