Tamino, Brihang en The Haunted Youth: de impact van De Nieuwe Lichting op de Belgische muziek is groot

De Nieuwe Lichting, de talentenjacht van Studio Brussel, heeft in tien jaar tijd meer dan dertig Belgische bands op weg geholpen richting een groot podium. Tamino is zonder twijfel de grootste ster in het rijtje, maar ook andere 'nieuwlichters' hebben ondertussen hun stempel gedrukt. Een overzicht.

Tout Va Bien was de eerste winnaar van De Nieuwe Lichting die de studio is ingedoken om een full album op te nemen: ‘Kepler Star’ verscheen in 2015. Intussen maakten alle winnaars van De Nieuwe Lichting samen al 23 albums. Twee daarvan verschenen vorig jaar, en waren meteen goed voor de eindejaarslijstjes: "Dawn of the Freak" van The Haunted Youth, en "Sahar" van Tamino. Dit jaar mogen we ons opmaken voor minstens drie nieuwe albums: Portland brengt in maart zijn tweede plaat "Departures" uit, Kids With Buns en Equal Idiots hebben net in de studio gezeten. 

BEKIJK - In 2017 stelde Tamino zich met dit filmpje voor in De Nieuwe Lichting:

Videospeler inladen...

Zes maal op één in "De afrekening"

Op en naast die albums staan natuurlijk ook de singles, waarvan er heel wat hits mogen worden genoemd. Equal Idiots stond in 2016 als eerste band van De Nieuwe Lichting op één in "De afrekening", maar dat kunstje is intussen herhaald door The Haunted Youth, ILA, Crooked Steps, Kids With Buns en Sons. Sylvie Kreusch, die in 2014 De Nieuwe Lichting won met haar band Soldier’s Heart, stond in januari 2022 op één met "Walk Walk".

BEKIJK - Soldier's Heart met "African fire" bij Studio Brussel:

Videospeler inladen...

Twee keer in "De tijdloze countdown"

Misschien zelfs nog straffer: De Nieuwe Lichting staat intussen ook in De Tijdloze Countdown. Brihang kwam in 2022 binnen op 1226 met "Steentje", Tamino maakte een reuzensprong naar de 341ste plaats met "Habibi".

32 MIA-nominaties

In totaal was De Nieuwe Lichting al goed voor 32 nominaties bij de MIA’s. Slechts een winnaar is er in geslaagd zo'n nominatie te verzilveren: Tamino heeft al twee beeldjes op zijn schouw staan. Hij won vorige week de MIA in de categorie Alternative, iets wat hij in 2018 al eens had gedaan. Dit jaar klopte hij Sylvie Kreusch en The Haunted Youth. De band rond Joachim Liebens was ook genomineerd in de categorieën Groep en Doorbraak. Voor die laatste prijs was ook BLUAI, vorig jaar winnaar van De Nieuwe Lichting, genomineerd. 

Voorprogramma Jack White

Ook mooi: vorig jaar vroeg Jack White met SONS en Equal Idiots twee winnaars van De Nieuwe Lichting als opwarmer voor zijn zaalshows. In Duitsland en in het Sportpaleis mochten ze de boel voor hem in brand te steken. Niet toevallig de twee groepen die Michèle Cuvelier hem een paar jaar daarvoor had laten horen tijdens een interview voor Studio Brussel.

Tamino heeft zo'n goed woordje al lang niet meer nodig om in het buitenland opgepikt te worden. Integendeel. In februari start hij met een goedgevulde Europese tournee, die hem van Oslo over Londen en Brussel (Vorst Nationaal) tot Parijs brengt. Na een maandje rust steekt hij dan de grote plas over, voor een tour langs de grootste Amerikaanse steden.

Niet gewonnen? Niet getreurd

Tot nu toe hadden we het alleen over de winnaars, maar De Nieuwe Lichting is meer dan dat. Ikraaan, Yong Yello, Froze, Rhea, Milo Meskens, Aili en Black Leather Jacket haalden ooit de finale zonder te winnen en verrokken toen meteen voor knappe carrières. En Simon Nuytten was in 2014 finalist met Felix Pallas, niet zo lang voor hij met Bazart goud aan de rand van de zon zag en doorbrak.

BEKIJK - Brihang won De Nieuwe Lichting in 2014:

Videospeler inladen...

Meest gelezen