Luiaard
2022 AP

Drie luiaards sterven op luchthaven van Luik na 24 uur in ijskoud vliegtuig

Op de luchthaven van Luik zijn zaterdag 21 januari drie luiaards gestorven nadat ze 24 uur in een ijskoud vliegtuig zaten dat geblokkeerd werd door de hevige sneeuwval. Ze zouden ondervoed geweest zijn. De Waalse minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Ecolo) onderzoekt de zaak. Ze overweegt sancties als er overtredingen worden vastgesteld.

Een vliegtuig van een Qatarese maatschappij landde zaterdag 21 januari op de luchthaven van Luik in Bierset met negen luiaards aan boord. De dieren kwamen vanuit Peru en werden via de luchthaven van Luik, die gespecialiseerd is in dierentransport, overgebracht naar Doha en ten slotte Kuala Lumpur in Maleisië. 

Rechtzetting:

In een eerdere versie van dit artikel stond dat het ging om drie lippenberen. De informatie van de luchthaven van Luik bleek niet te kloppen.

Door de hevige sneeuwval die dat weekend de regio trof, kon de lading van het toestel niet gelost worden. De luiaards zaten urenlang vast in het stilstaande, ijskoude vliegtuig. Dat bevestigt Didier Moreau, woordvoerder van de universiteit van Luik. Pas zondag in de vroege middag, meer dan 24 uur na aankomst, konden de dieren worden uitgeladen. Drie van de negen dieren overleefden het niet. De luiaards zouden ondervoed zijn, al zal de koude hen ook parten hebben gespeeld. De zes andere dieren konden terecht in een warme kamer en werden nadien verder getransporteerd.

Gevangen door sneeuw en ijs

De Waalse minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Ecolo) reageert geschokt en onderzoekt de zaak om een verantwoordelijke te kunnen vaststellen. "Als er sancties moeten worden genomen, zullen die worden genomen", reageert de minister op de Franstalige radiozender Bel-RTL.

Wat zeker is, is dat het vliegtuig vast zat door sneeuw en ijs. Vrijdag 20 januari werd de hele regio Luik getroffen door hevige sneeuwval en nadien ook ijs gedurende de nacht. De luchthaven in Bierset was volledig verlamd, en vooral de noordelijke zone waar de vliegtuigen moeten parkeren, werd onbereikbaar door de ijzige omstandigheden. 

Het Qatarese vliegtuig kon de parking niet bereiken, waardoor de luiaards urenlang niet gelost konden worden. Luchthavens hebben bovendien alleen zicht op ladingen die toekomen of vertrekken, en niet op vliegtuigen die in transit zitten. 

BEKIJK - "Dierenarts werd pas zondagvoormiddag verwittigd": Vragen bij wat er precies gebeurd is met de negen luiaards:

Videospeler inladen...

Meest gelezen