Foto: Joris Herpol

Eerste publieke laadpaal op aanvraag onthuld in Wemmel

De gemeente Wemmel krijgt de eerste openbare laadpaal die er komt op aanvraag, in dit geval op vraag van het gemeentebestuur. De Vlaamse overheid lanceert het project "Paal volgt Wagen", waarbij zowel burgers als gemeentebesturen een publieke laadpaal kunnen aanvragen. En de primeur is dus voor Wemmel. 

"Mensen die hun elektrische wagen thuis niet kunnen opladen omdat ze geen oprit hebben, kunnen een aanvraag indienen voor een openbare laadpaal binnen een straal van 250 meter van hun woning", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "Sinds 2021 hebben we in Vlaanderen ongeveer 4.000 publieke laadpalen, maar dat is te weinig. Het aantal laadpunten moet omhoog, zowel thuis, op het bedrijventerrein als onderweg."

Aanvragen van burgers

De eerste laadpaal op aanvraag is in Wemmel gezet. "Wij hebben als gemeentebestuur zo'n 15 locaties doorgegeven voor een openbaar laadpunt, en daarvan zijn er zes door Vlaanderen weerhouden", vertelt burgemeester Walter Vansteenkiste (LB Wemmel). "Als er ook nog aanvragen komen van burgers, zal overwogen worden om er een paal bij te zetten. Als blijkt dat een bepaalde laadpaal erg veel gebruikt wordt, kan die ontdubbeld worden om zo bijkomende oplaadmogelijkheden te voorzien. Want we willen een zo groot mogelijke dekking op ons grondgebied en ook in heel Vlaanderen."

Meest gelezen