Festival Lolands in Scherpenheuvel-Zichem levert recordbedrag op voor onderzoek naar spierziekte ALS

De tiende editie van het festival Lolands in Scherpenheuvel-Zichem heeft bijna 115.000 euro opgeleverd voor het onderzoek naar de spierziekte ALS aan de KU Leuven.  De cheque werd afgelopen weekend overhandigd.

Het onderzoek naar de spierziekte ALS aan de KU Leuven wordt mee gefinancierd door het festival Lolands uit Scherpenheuvel-Zichem. Lorenz Laevers was een jongeman die overleed aan de ziekte in 2012 en als eerbetoon aan hem werd drie maanden later het festival Lolands in het leven geroepen. De tiende editie in september 2022 leverde bijna 115.000 euro op. Het bedrag werd zaterdagavond in ontvangst genomen door professor Philip Van Damme van de KU Leuven. De voorbije tien jaar werd zo al 500.000 euro bij mekaar gehaald door de organisatoren van Lolands. 

Geneesmiddel dat de ziekte ALS afremt

"De KU Leuven heeft samen met andere universiteiten een doorbraak bereikt in het onderzoek naar de strijd tegen de spierziekte ALS", zegt professor Van Damme. Voor het eerst is er een geneesmiddel ontwikkeld, dat voor bepaalde patiënten de ziekte afremt of zelfs voor herstel zorgt. "Er bestaan erfelijke vormen van de ziekte waarbij we precies weten wat de oorzaak is en nu is er één van die vormen waar er een soort gen-therapie ontwikkeld is. Dat is wel een ingrijpende therapie die maandelijks moet toegediend worden via ruggeprikken. Maar die zorgt ervoor dat het eiwit dat het foutje bevat eigenlijk minder gevormd wordt waardoor de ziekte echt afgeremd wordt", zegt Philip Van Damme nog. 

"Bij patiënten bij wie de behandeling vroeg gestart is, zien we soms dat de ziekte zelfs wat kan verbeteren. Dat is iets wat we nog nooit gezien hebben. De behandeling is nu ingediend bij EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap voor goedkeuring. De beslissing wordt ergens in april verwacht, maar intussen heeft de firma het middel al ter beschikking gesteld om toe te dienen aan patiënten. Dit is een enorme stap in de goeie richting", besluit professor Van Damme.

Meest gelezen