Filip Dewinter

Graf collaborateur Borms opnieuw vernield: Filip Dewinter (Vlaams Belang) wil camerabewaking op historische begraafplaats Merksem

Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) wil dat er camerabewaking komt op de begraafplaats in Merksem. Voor de tweede keer op een half jaar tijd is het graf van oorlogscollaborateur August Borms er door vandalen vernield. August Borms is een controversieel figuur, hij werd na de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd wegens collaboratie met de Duitsers.

Op de begraafplaats aan de Van Heybeeckstraat in Merksem hebben vandalen opnieuw toegeslagen. Ze vernielden er het graf van August Borms, tweet Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang). Ruim een half jaar geleden gebeurde dat ook al. De stad Antwerpen nam toen de restauratiekosten op zich.

BEKIJK - Het beschadigde graf:

Videospeler inladen...

Vlaams-nationalist August Borms (1878 - 1946) is een controversieel figuur in de geschiedenis van de Vlaamse Beweging. Na WO II werd hij veroordeeld wegens collaboratie met de Duitse bezetter. Hij werd daarvoor in 1946 door de Belgische staat geëxecuteerd.

"Wij betreuren die beschadigingen heel erg", zegt Filip Dewinter. "Hoe controversieel de figuur van Borms ook mag zijn, hij maakt deel uit van de geschiedenis van de Vlaamse Beweging, zeker in Antwerpen. Daar moet men respect voor hebben, zeker 70 jaar na de oorlog."

Hoe controversieel de figuur van Borms ook mag zijn, hij maakt deel uit van de geschiedenis van de Vlaamse beweging, zeker in Antwerpen

Filip Dewinter (Vlaams Belang), gemeenteraadslid in Antwerpen

"August Borms kwam uit de frontbeweging. In de Eerste Wereldoorlog behartigde hij de belangen van de Vlaamse soldaten die hun bevelen in het Belgische leger in het Frans kregen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij spijtig genoeg de kant van de Duitsers gekozen en heeft hij met hen gecollaboreerd. Hij is daarvoor dan ook geëxecuteerd."

"August Borms is een symboolfiguur met zijn goede en slechte kanten. Maar het hoort niet om zijn graf te vernielen", zegt Dewinter. Hij is ervan overtuigd dat de vandalen uit extreem-linkse hoek komen. "De verantwoordelijke(n) van de vorige vernielingen zijn nooit gevonden en dat zal ook met deze vandalen heel moeilijk zijn. Wij dringen er dan ook op aan om camerabewaking te installeren op de begraafplaats."

"De begraafplaats aan de Van Heybeeckstraat is trouwens een historische begraafplaats, je hebt er ook nog het graf van de heilige Herman Wijns bijvoorbeeld", zegt Dewinter. 

Meest gelezen