Gallo-Romeins Museum in Tongeren blij met geschiedenisreeks “Het Verhaal van Vlaanderen”

Het succes van de reeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’ van Tom Waes wordt warm onthaald in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. De reeks brengt de geschiedenis tot kort bij de mensen en dat is nu net wat het Gallo-Romeins Museum ook doet. 

Conservator Guido Creemers van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is blij met de reeks "Het verhaal van Vlaanderen".  "Ik had nooit gedacht dat een programma over geschiedenis zoveel mensen kon bereiken. Mijn kinderen en buren, iedereen praat erover."

Er komen nu ook meer bezoekers langs in het museum. In januari vorig jaar ging het om ruim 1.000 bezoekers, nu waren er dat 1.800. "Hoewel andere factoren dat cijfer ook zeker beïnvloeden, is de reeks een duwtje in de rug", klinkt het. "Maar we moeten eerlijkheidshalve toegeven dat ook de vondst van de dodecaëder en onze tentoonstelling Imperium Romanum extra bezoekers lokte." 

"Een van de troeven van "Het verhaal van Vlaanderen" is ongetwijfeld de manier waarop Tom Waes verleden en heden met elkaar verbindt”, zegt Creemers. "Het is imposant hoe hij plots langs een gevallen krijger staat en daar uitleg over geeft. De makers hebben zich ook wetenschappelijk goed geïnformeerd."

Details

"Als archeoloog mis ik soms wat details, maar ik begrijp dat ze voor een duidelijke verhaallijn gekozen hebben, zonder zich te verliezen in te veel andere mogelijke pistes", vertelt Creemers nog. "Neem nu Ambiorix. Daar hebben de makers de veldslag van Atuatuca in de Jekervallei in de buurt van Tongeren geplaatst. Er zijn ongeveer 30 locaties waar die veldslag kan uitgevochten zijn, maar al die 30 locaties opsommen zou ons te ver leiden.”

Wortels

Guido Creemers voelt als acheoloog goed wat geschiedenis met je doet. "Het plaatst jezelf meer in een context. Mensen horen nu dat in hun eigen buurt in het verleden belangrijke beslissingen genomen werden. Dat zorgt ervoor dat mensen zich meer geworteld voelen met hun omgeving en dat is mooi."  

Lezing

Voor wie nog wat dieper wil ingaan op de geschiedenis is er 15 februari  in het Gallo-Romeins Museum de lezing "De genocide van Caesar op de Eburonen: realiteit of fictie?", en uiteenzetting waarin professor Nico Roymans de Romeinse verovering van onze regio met frisse blik bekijkt. 

Meest gelezen