Rob Engelaar

Gent zet bakken strooizout klaar voor inwoners om zelf onverwachte gladheid te bestrijden

Vanaf half februari plaatst Gent bakken met extra strooizout op plekken waar het vaak glad is en het strooizout niet altijd aanslaat. Op die manier kunnen inwoners bijstrooien als dat nodig is. Het gaat om een proefproject na enkele winterdagen met veel valpartijen waarbij vooral fietsers gewond raakten. 

Gent start half februari met een proefproject om te proberen om onverwachte gladheid te vermijden. De stad voorziet verschillende bakken aan kritische punten, zoals bruggen en scholen, waar het strooizout niet altijd aanslaat. De maatregel komt bovenop de ruim 10 vaste routes die gestrooid worden wanneer er gladheid verwacht wordt (zowel op auto- als fietswegen) en de manuele strooibeurten die de stad voorziet. 

Het bestuur kondigde de maatregel al eerder aan na een winterprik begin december waarbij heel wat zwakke weggebruikers ten val kwamen door onverwachte ijsplekken op de fiets- en voetpaden. De stad had die wel gestrooid, maar door nachtelijke regen was het zout weggespoeld. Half januari waren er, bij een nieuwe winterprik, opnieuw massale valpartijen. 

Schepen Filip Watteeuw (Groen) laat, na een vraag van raadslid Patricia De Beule (Open VLD), weten dat de bestelde zoutbakken half februari ingezet kunnen worden. Het proefproject richt zich op verschillende kritieke punten, ook aan scholen. De stad benadrukt dat directies nu al zelf strooizout kunnen aanvragen. 

Nog andere maatregelen?

De stad gaat nu dus experimenteren met de bakken strooizout. Hoeveel exemplaren er komen en waar ze geplaatst zullen worden, is nog niet bekend. De stad onderzoekt ook andere pistes. Zo kan het dat wegmarkeringen, zoals zebrapaden, uitgevoerd worden in een ruwere coating zodat er meer grip is. Gent wil ook bekijken of het Be Alert kan gebruiken om Gentenaars te waarschuwen over verraderlijke weersomstandigheden. Hoever het met die projecten staat, is nog onduidelijk. 

Meest gelezen