radio2

Houthalen-Helchteren wil voetbalkantine van FC Eendracht omvormen tot ontmoetingsplek voor jongeren

De gemeente Houthalen-Helchteren wil de voetbalkantine van FC Eendracht in Meulenberg omvormen tot een ontmoetingsplek voor jongeren met een migratieachtergrond. Ze zullen er dan onder andere terechtkunnen met vragen over werk of met mentale problemen. De gemeente krijgt voor die nieuwe aanpak subsidies van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

De gemeente Houthalen-Helchteren heeft grote plannen met de verouderde kantine van FC Eendracht in de wijk Meulenberg: het moet een echte ontmoetingsplek voor jongeren worden, een plek waar ze op weg geholpen worden in hun zoektocht naar werk en waar ze kunnen aankloppen met bijvoorbeeld problemen in hun gezin. De gemeente krijgt voor het plan subsidies van Vlaanderen, via het Plan Samenleven van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

28 steden en gemeenten in Vlaanderen krijgen subsidies van Vlaanderen om projecten uit te werken rond samenleven in diversiteit, Houthalen-Helchteren kan rekenen op 259.700 euro steun. Want in de gemeenten wonen 7.500 inwoners die een niet-EU-nationaliteit hebben. Mustafa Aytar, schepen van Gelijke Kansen en Armoedebestrijding (Vooruit-Groen-Plus): "We gaan werken rond thema's als polarisatie, oefenkansen Nederlands, het in contact brengen met sport en cultuur en integrale toegankelijkheid."

Extra meerwaarde

"Het Plan Samenleven is voor ons een heel mooie kans om te kijken wat we met het hele voetbalgebeuren kunnen doen, vooral bij FC Eendracht in Meulenberg", gaat schepen Aytar verder. Dat was al aan bod gekomen in de werkgroep Groene Long Meulenberg. "Men was vragende partij voor een nieuwe voetbalkantine, aangezien de huidige ondertussen erg verouderd is. Wij vroegen ons af of een nieuwe kantine ook een extra meerwaarde kan bieden dan enkel voetbal", legt Aytar uit. "Voetbal is natuurlijk heel belangrijk voor jongeren. Maar tegelijkertijd kan de kantine een plek worden waar jongeren kansen krijgen: kansen op de arbeidsmarkt en kansen om aan eventuele mentale problemen te werken."

De oude voetbalkantine zal nu omgevormd worden tot een ontmoetingsplek, maar tegelijkertijd ook een recreatieplaats. De gemeente krijgt voor dat onderdeel uit het hele plan 37.000 euro subsidies, maar zal er ook eigen geld in investeren. "We hopen in deze legislatuur de plannen goedgekeurd te krijgen en tijdens de volgende legislatuur al de kantine te bouwen", besluit schepen Mustafa Aytar.

De gemeente Houthalen-Helchteren merkt dat taalstimulering een belangrijk effect heeft op kinderarmoede en werkt daarom al jaren aan meer taalstimulering en ondersteuning aan ouders en kinderen. Op 10 jaar tijd is de kinderarmoede in de gemeente teruggebracht van 24,7 procent naar 14 procent. Houthalen-Helchteren is zo de grootste daler in Vlaanderen. Daar nog verder op blijven inzetten, maakt ook deel uit van het Plan Samenleven. 

Naast Houthalen-Helchteren, krijgen ook de Limburgse steden en gemeenten Genk, Hasselt, Beringen, Maasmechelen en Heusden-Zolder steun van het Plan Samenleven.

Meest gelezen