Tahreer Photography / Getty

Jager die man met metaaldetector doodschoot vrij onder voorwaarden

De jager uit Rijkevorsel die begin december een man uit Tessenderlo doodschoot in een veld in Rutten, is onder voorwaarden vrijgelaten. Dat heeft de raadkamer in Antwerpen beslist. Om welke voorwaarden het precies gaat, is nog niet duidelijk. Het slachtoffer was in Rutten met zijn metaaldetector aan het werk. De jager beweert dat hij een haas wou schieten. 

De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen heeft de 48-jarige jager, die begin december een man uit Tessenderlo doodschoot, onder voorwaarden vrijgelaten. Het 31-jarige slachtoffer was op dat moment met een metaaldetector aan het werk. Twee dagen na de feiten werd de jager aangehouden op verdenking van doodslag. Hij verklaarde dat hij op een haas had gemikt en dacht gemist te hebben, waarna hij verder liep. Volgens zijn advocaat was het nooit zijn bedoeling om iemand te doden.

"Mijn cliënt is in de eerste plaats uiteraard opgelucht dat hij de gevangenis mag verlaten", zegt Philip Daeninck, advocaat van de jager. "Dat neemt niet weg dat hij zeer goed beseft wat de gevolgen van zijn daden zijn geweest. Zijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden van het slachtoffer." De vrijlating heeft geen invloed op het onderzoek. Dat loopt nog. "Een van de redenen van zijn aanhouding was in het belang van het onderzoek. Dat kan in alle sereniteit verder gezet worden. Ons standpunt was dat het niet langer nodig was voor het onderzoek om mijn cliënt aan te houden." De rechtbank volgde die redenering.

Jachtregels

De jager had bij het incident de jachtregels niet nageleefd. Zo schoot hij na zonsondergang en had hij een nachtkijker op zijn vuurwapen gemonteerd. Schieten in het donker is niet toegestaan, en nachtkijkers monteren op jachtwapens evenmin. Er heeft intussen een reconstructie van de feiten plaatsgevonden.

Meest gelezen