Jobdag in Antwerpse gevangenis vult helft openstaande vacatures voor cipier in

Op een jobdag in de Antwerpse gevangenis zijn zowat de helft van het aantal openstaande vacatures voor cipier ingevuld. Er zijn 50 vacatures en 23 mensen kunnen na een jurygesprek ter plaatse alvast starten. De overige plaatsen hoopt de gevangenis in te vullen door een versnelde aanwervingsprocedure.

Een jobdag in de Antwerpse gevangenis heeft 23 nieuwe cipiers opgeleverd. Er zijn 50 vacatures. Er waren zo'n 40 geïnteresseerden. Zowat de helft daarvan is dus aangeworven, na een jurygesprek ter plaatse. Er volgen nu nog wel medische proeven. "De opkomst was wat teleurstellend, want er hadden zich zo'n 100 mensen aangemeld", zegt inrichtingshoofd An Janssens. "Aan de andere kant hebben we wel een hoog slaagpercentage."

Uit de gevarenzone

Al bij al zijn ze in de Antwerpse gevangenis tevreden met het resultaat. "We hebben nu in één dag kunnen bereiken waar we anders veel langer moeten over doen. Voor dit aantal zijn normaal veel selectiedagen nodig. Als die 23 mensen in dienst treden, zijn we toch al uit de gevarenzone waar we heel lang hebben ingezeten." Om de rest van de vacatures in te vullen, is er een versnelde aanwervingsprocedure. 

Intussen blijft de overbevolking in de gevangenis nog altijd een probleem. Er verblijven nu zo'n 700 gedetineerden in de Antwerpse gevangenis, waar er eigenlijk maar plaats is voor 440 gevangenen. "Nu zaten we met een dubbel probleem. De overbevolking is er al jaren. Daar wordt aan gewerkt met onder meer de bouw van extra gevangenissen. Anderzijds was het personeelstekort nog nooit zo groot. Met een opgevuld kader kan je die overbevolking toch beter aan. Als je onderbemand bent, zit je met een crisis bovenop een andere crisis", besluit Janssens.

Meest gelezen