Kamerlid Michael Freilich (N-VA) heeft draaiende nummerplaten op zijn auto: "Inspiratie opgedaan bij James Bond"

N-VA-Kamerlid Michael Freilich heeft zijn auto laten "pimpen" met een systeem om vlot van nummerplaat te kunnen veranderen. Naar eigen zeggen vindt hij het belangrijk om zijn P-nummerplaat alleen te gebruiken voor gelegenheden die verband houden met zijn ambt als Kamerlid, en niet bijvoorbeeld tijdens de vakantie. Hij vindt een roterend systeem dan ook veel handiger dan het manueel veranderen van nummerplaat.

"Sommige collega’s kiezen ervoor om de P-nummerplaat heel de tijd te gebruiken, anderen behoeden zich daar dan weer voor, in de vrees het mikpunt te worden van agressie of op sociale media te belanden bij de minste uitschuiver op de baan", schrijft Michael Freilich op zijn website. 

P-nummerplaten worden voorbehouden voor parlementsleden.

Daarom heb ik inspiratie opgedaan bij James Bond, om het een beetje ludiek te maken

Kamerlid Michael Freilich (N-VA)

Zelf heeft hij een andere reden om van nummerplaat te wisselen. "Een P-nummerplaat gebruik ik alleen om bij de Kamer te parkeren of bijvoorbeeld naar een of andere officiële gelegenheid te gaan", legt hij uit. "Tijdens mijn verlof bijvoorbeeld zou ik zo'n nummerplaat ongepast vinden."

BEKIJK - Roterende nummerplaat in actie:

Videospeler inladen...

Daarom verandert Freilich geregeld van nummerplaat. Aanvankelijk deed hij dat manueel, door de platen op zijn auto gewoon te vervangen. Vervelend omdat nummerplaten best wat vuil vergaren, zegt hij. "Daarom heb ik inspiratie opgedaan bij James Bond, om het een beetje ludiek te maken."

Uiteindelijk heeft hij op eBay een Chinees product gevonden. Is hij niet bang dat hij nu door Chinezen zal worden gevolgd? "Helemaal niet, want er zit alleen maar hardware in."

BEKIJK - "Sommigen zullen zeggen dat dit vragen om aandacht is":

Videospeler inladen...

Trajectcontrole omzeilen?

Het is natuurlijk wel zo dat je parlementsleden op de baan makkelijk aan hun nummerplaat kan herkennen. Kan je met zo'n roterend systeem dan niet gemakkelijk een trajectcontrole omzeilen door bijvoorbeeld van nummerplaat te veranderen tijdens zo'n traject? 

"Het is niet de bedoeling om zoiets te doen", zegt Freilich. "Ik kan niet garanderen dat het systeem aan hoge snelheid gebruiken ook goed werkt. Ik ben ook niet van plan om de proef op de som te nemen. Ik heb zeker geen kwade bedoelingen."

Het lijkt ons dat meneer Freilich hier niet in de fout gaat

Stef Willems (VIAS)

"Mijnheer Freilich heeft als Kamerlid twee reglementaire nummerplaten", duidt Stef Willems van het verkeersinstituut VIAS. "Dit kan dus niet worden beschouwd als een poging om eventuele verkeerscontroles te verhinderen. Het lijkt ons dus dat meneer Freilich hier niet in de fout gaat. Al zou ik andere mensen niet aanraden om zo'n systeem te gaan gebruiken." De meesten onder ons hebben inderdaad geen twee reglementaire nummerplaten.

Meest gelezen