Kunstacademie Eeklo is eerste Vlaamse academie voor beeldende kunsten die op uitwisseling mag naar Noorwegen

De Kunstacademie van Eeklo trekt naar het hoge noorden. De school is de eerste Vlaamse academie voor beeldende kunsten die met de leerlingen op uitwisseling gaat. Ze krijgt 60.000 euro subsidie om ervaring te gaan op doen bij de beeldende kunstenaars in Noorwegen.

Het idee groeide uit een gesprek tussen de directeur van de Kunstacademie in Eeklo en een leerkracht die over enkele maanden met pensioen gaat. Het ging over de vraag wat de leerkracht nog graag zou realiseren in de Kunstacademie voor ze stopt. Al snel kwam de leerkracht met het idee om een internationale samenwerking op poten te zetten. Niet toevallig werd er voor Noorwegen gekozen. De roots van de leerkracht liggen daar, en bovendien zijn er weinig andere landen in Europa waar je een soortgelijk deeltijds kunstonderwijs hebt als in Vlaanderen.

De Kunstacademie vroeg subsidies aan, en kreeg goed nieuws! Daarmee wordt de school de eerste Vlaamse academie voor beeldende kunsten die met de leerlingen op uitwisseling gaat naar het buitenland. Het gaat om leerlingen tussen 10 en 12 jaar. 

Muurschildering

Het uitwisselingsproject start binnenkort al, tijdens de Krokusvakantie. Dan zullen de leerlingen van de Kunstacademie in Eeklo voor het eerst kennismaken met de leerlingen in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Dat gebeurt online. Gedurende 3 dagen kunnen ze samen al de eerste ideeën uitwisselen en vormgeven. Want het is de bedoeling dat ze samen kunst maken. Uiteindelijk zullen ze samen een grote muurschildering maken in Oslo. Daarvoor trekken de leerlingen van de Kunstacademie in Eeklo tijdens de Paasvakantie 5 dagen naar Noorwegen.

Met de hele klas

Het is niet 1 leerling die op uitwisseling mag naar Noorwegen, de hele klas gaat, 27 kinderen in totaal. "We zijn heel blij dat er zo veel enthousiasme is bij de leerlingen en de ouders", zegt directeur Roos Lauwaert van de Kunstacademie. "Het is niet evident om als 10-jarige naar het buitenland te trekken met de kunstacademie waar je les volgt. Maar we gaan de uitdaging aan."

Schepen Danny Plaetinck (N-VA) : "Met dit project geeft de Kunstacademie buitengewone kansen aan de leerlingen om hun horizon te verruimen. We kijken met spanning uit naar de resultaten van deze kunst- en cultuuruitwisseling met het mooie Oslo. Ik ben uitermate trots dat onze academie opnieuw bewezen heeft dat ze bij de absolute koplopers van het deeltijdse kunstonderwijs hoort."

Meest gelezen