Belga

Leegstand in Oost-Vlaanderen daalt, Aalst is uitzondering

Het aantal leegstaande handelspanden in onze provincie is voor het tweede jaar op rij gedaald. Momenteel staat zo'n 10,5 procent van de panden leeg, dat is minder dan het jaar voordien. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo gaan consumenten weer vaker fysiek winkelen en is er terug meer beleving in de steden. In de centrumsteden zijn er wel grote verschillen. In Gent en Sint-Niklaas is er minder leegstand, in Aalst zijn er juist meer leegstaande panden. 

In Oost-Vlaanderen staat 10,5 procent van de handelspanden leeg. Dat is minder dan het jaar voordien. "Voor het tweede jaar op rij zien we een lichte daling van de leegstand in onze provincie", licht Jos Vermeiren van UNIZO de cijfers toe. "Daarmee doet Oost-Vlaanderen iets beter dan het Vlaamse gemiddelde."

Fysiek winkelen weer in de lift

Er zijn verschillende redenen voor die daling. "Dankzij een stimulerend beleid vanuit Vlaanderen kan je een pand vandaag de dag gemakkelijk van functie laten wijzigen. Anderzijds komen we uit een moeilijke coronaperiode waarin er een aantal verplichte sluitingen waren. Die periode ligt nu achter ons en we zien dat er terug goesting is bij de ondernemers, en ook de consumenten gaan weer fysiek winkelen. Er is ook terug beleving in de stad, waardoor de leegstand wat gecounterd wordt."

"Pleiten voor winkelshift: Nieuwe winkels moeten in centrum komen"

Positief nieuws dus, al is er geen reden tot euforie, zegt Vermeiren. "Historisch gezien blijven de cijfers in de steden en gemeenten zeer hoog. Vooral de kernen zien af. De afgelopen jaren en decennia zijn heel wat winkels in de periferie vergund geraakt. Maar daardoor treffen we onze winkels in het hart van de steden en gemeenten. Vanuit UNIZO pleiten we dan ook voor een winkelshift. Als er nieuwe winkels bijkomen, moeten ze in de kern komen en niet in de rand van een stand of gemeente."

In Aalst wél stijging

Ook als we de cijfers per centrumstad bekijken, is er niet overal reden tot optimisme. In Gent (10,9% leegstand in 2023 tov 11,5% in 2022) en Sint-Niklaas (10,1% in 2023 tov 11,5% in 2022) zien we een daling van de leegstand, in Aalst (14,4% in 2023 tov 13,9% in 2022) stijgen de cijfers. "Het aantal leegstaande panden in Aalst was al historisch hoog en blijft nog wat stijgen. Het gaat de verkeerde richting uit. Er is een groot plan nodig. De leegstandsheffing die er al is, is daar eentje van, maar er moet ook beleving in de stad gecreëerd worden. Er moet echt een visie op lange termijn ontwikkeld worden en daar willen we vanuit UNIZO graag aan meewerken."

Meest gelezen