Zo moet de toekomstige woontoren in Brugge eruit gaan zien.
Koen Theuns

Milieuvereniging kondigt bezwaar aan tegen hoogste woontoren van Brugge

De vzw Bescherm Bomen en Natuur is het niet eens met de plannen van het stadsbestuur en ontwikkelaar CAAAP voor een appartementsgebouw van 50 meter in Brugge. De organisatie vindt zo'n woning te hoog en gaat bezwaar indienen. De vzw vreest dat er in de toekomst nog hogere gebouwen zullen volgen. 

Het openbaar onderzoek naar de herontwikkeling van het Kaaidistrict is nog maar pas begonnen, of het stuit al op protest. Stad Brugge en ontwikkelaar CAAAP hebben plannen voor 760 m² kantoren en 3.000 m² atelierruimte. Daarnaast komt er ook een woontoren van 50 meter hoog. Het gebouw zal 14 verdiepingen tellen en is goed voor 179 nieuwe appartementen. 

De vzw Bescherm Bomen en Natuur vindt het toekomstige appartementsgebouw te hoog. "Op zich hebben we niets tegen hoogbouw", begint voorzitter Ivan De Clerck zijn betoog. "Er zijn andere plaatsen waar dit moet kunnen. Het project is niet op maat van Brugge en al zeker niet zo dicht bij de binnenstad." 

"Wat met Brugse skyline?"

"Met de vzw Bescherm Bomen en Natuur gaan we zeker bezwaar en zo nodig ook beroep instellen en ik ben er zeker van dat nog andere verenigingen zullen volgen. Navraag leert ons ook dat Unesco helemaal geen toestemming gegeven heeft voor dit project", zegt De Clerck.  

Volgens hem zou het hele project wel eens een gevaarlijk precedent kunnen worden. "Dit is een aanzet om de Brugse skyline op lange termijn volledig te veranderen. Want wie zegt dat in de toekomst niet nog meer gebouwen van dergelijke hoogte, of hoger zelfs, zullen volgen?"

Stad is niet onder de indruk

Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) is resoluut: "Deze woontoren zal de enige zijn van deze hoogte. Toen jaren geleden de aanvraag kwam om te bouwen op de site, hebben we een visie opgemaakt en de Unesco-expertencommissie heeft die positief bevonden." 

"Daarin staat heel duidelijk waar in Brugge wat hoger gebouwd kan worden, zoals dus in het Kaaidistrict. Daar is 50 meter het maximum. Er vond bovendien een visuele impactstudie plaats om de impact op het erfgoed af te toetsen. Ik weet dus eerlijk gezegd niet waar dit protest om gaat", aldus Demon. 

Meest gelezen