Stad Gent

Vleeshuis in Gent wordt fietsenstalling, minister Diependaele "enorm geschrokken": "Niet overtuigd dat dat beste invulling is"

Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) is geschokt dat de stad Gent het Groot Vleeshuis wil inrichten als fietsenstalling. De stad maakte die plannen vrijdag bekend. Er zijn al een paar jaar problemen met het Vleeshuis. Sinds 2021 wordt het gestut omdat het onstabiel is, het is sindsdien ook gesloten voor het publiek. Het project zou zo'n 7,5 miljoen euro kosten. "Ik schrok enorm toen ik het voorstel hoorde, we gaan hierover zeker nog in overleg met het Gentse stadsbestuur", zegt minister Diependaele.

"Zelf heb ik nog geen concreet voorstel gezien, maar toen ik het nieuws in de krant las, ben ik toch behoorlijk geschrokken", zegt Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). 

Vrijdag maakte het Gentse stadsbestuur bekend dat het Groot Vleeshuis in het centrum van Gent grondig gerenoveerd wordt en dat het daarna dienst zal doen als openbare fietsenstalling. Het historische gebouw uit de 15e eeuw kampt al een tijd met structurele problemen. Omdat er problemen zijn met de stabiliteit is het momenteel gesloten voor het publiek. 

Erfgoedsubsidie van 900.000 euro

"We maken ons al een tijd zorgen over het Vleeshuis. We hebben dat al formeel en informeel laten weten aan het stadsbestuur en nu komen ze plots met een wel heel vreemd voorstel." 

Naast een fietsenstalling komen er ook openbare toiletten. De kosten van de renovatie en herbestemming worden geraamd op 7,5 miljoen euro. De Stad Gent vraagt daarvoor een erfgoedsubsidie van 900.000 euro aan bij het Agentschap Onroerend Erfgoed, maar de bevoegde minister is dus niet meteen enthousiast over het idee.

"Is dat de beste manier om met het middeleeuwse erfgoed in Gent om te gaan?"

"De vraag is vooral of dat de beste manier is om met het middeleeuwse erfgoed in Gent om te gaan. Ik wil graag weten wat de omvang is van de plannen en wat ze juist willen doen. Het is niet aan mij, maar aan de stad Gent om te beslissen wat ze op lange termijn gaan doen met al het erfgoed in de stad." 

"Ik heb gehoord dat ze werken aan een masterplan, het lijkt mij verstandig om te kijken welke rol elk stuk erfgoed daarin kan spelen. Mijn rol is om ervoor te zorgen dat het erfgoed zelf niet aangetast wordt. We willen het erfgoed bewaren om door te geven aan de volgende generaties", besluit Diependaele.

BEKIJK - "Van mij mogen ze daarmee doen wat ze willen, ik lig daar niet van wakker":

Videospeler inladen...

Stad Gent: "Babbelen kan altijd, maar plannen blijven"

Nu nog afwijken van het plan om een fietsenstalling in het Vleeshuis te creëren zal niet gebeuren zegt schepen Hafsa El-Bazioui: "We zijn al een jaar intens aan het nadenken over de restauratie en de invulling. We willen het erfgoed met respect behandelen, maar met een concrete invulling voor de Gentenaar. Er is grote nood aan fietsenstallingen in de stad." 

Het gebouw zal ook in ere hersteld worden en de instabiliteit wordt aangepakt. Of de beloofde subsidie vanuit de Vlaamse regering nog wordt toegekend is onduidelijk. "We mikken op een subsidie van 900.000 euro, maar wij wachten nog op bevestiging. Wij gaan sowieso verder met de plannen."

Meest gelezen