Radio 2

Straks opnieuw zoekactie naar vrouw van 25 die met fiets in Zenne is beland: "Klassieke middelen kunnen we bij deze verdwijning niet inzetten"

Straks wordt opnieuw gezocht naar de vrouw van 25 jaar uit Eppegem die zaterdagnacht met haar fiets in de Zenne is beland. De vrouw is nog altijd vermist nadat ze in het water was gevallen. Eerdere zoekacties leverden niets op. "Dit is geen evidente situatie, in de Zenne kunnen we niet de klassieke middelen inzetten om de vrouw te vinden", zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen. 

Straks wordt opnieuw gezocht naar de vermiste vrouw uit Eppegem. Zaterdagnacht belandde de vrouw om nog onduidelijke reden met de fiets in de Zenne in Zemst. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar konden haar niet redden. Een zoekactie op zondag leverde niets op. Nu gaan de hulpdiensten opnieuw op zoek naar het lichaam van de vrouw. 

"We hebben al heel wat ondernomen om de vrouw te vinden, maar het is niet evident, want de rivier de Zenne maakt het ons niet gemakkelijk", zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen. "Na overleg met alle experten hebben we nu beslist om morgen, dinsdag, opnieuw te zoeken naar de vrouw, maar ook naar haar fiets. Die zoekactie zal gebeuren met technische middelen van zowel de Civiele Bescherming als de federale politie."

Zoekactie

Straks wordt er opnieuw gezocht vanaf 9.15 uur. "Er komt een nieuwe zoekactie met helikopter bij laagtij", zegt Remue. "De Civiele Bescherming wordt ingezet ter hoogte van de stuw, waar de omleiding van de Zenne in de originele Zenne komt. Daar zal gezocht worden met duikers. We gaan ook op zoek naar de fiets en er zullen ook drones ingezet worden."

Moeilijke situatie

Volgens Remue blijft het sowieso een moeilijke situatie. "Dat komt onder andere door het tijdstip van het incident, toen zat er enorm veel stroom op de Zenne. We moeten ook rekening houden met de getijden, er zijn intussen al drie getijden voorbijgegaan met telkens een enorme waterverplaatsing en dat alles heeft een impact die we niet altijd kunnen inschatten. Hierdoor kunnen we de klassieke middelen, als een sonarboot, niet inschakelen om het slachtoffer te vinden. We moeten zoeken bij laagtij, eb, op zicht met patrouilles of drones." 

Het is mogelijk dat het lichaam van de vrouw al in de Schelde is terechtgekomen

Alain Remue, Cel Vermiste Personen

Daarnaast houden de hulpdiensten ook rekening met het feit dat het lichaam van de vrouw al in de Schelde is terechtgekomen. "Het is perfect mogelijk, als er geen obstakels waren, dat het lichaam van de vrouw al in de Schelde is terechtgekomen", stelt Remue. "Als dat het geval zou zijn, dan komen we in een heel andere situatie terecht. Daar kunnen we niet gaan zoeken met een sonarboot, want waar moet je gaan zoeken, dat is te groot. Als dat het geval zou zijn, dan moeten we hopen dat de natuur ons een handje helpt, dat het gezien wordt door schippers, of joggers bijvoorbeeld. Maar het kan ook dat we het lichaam nooit terugvinden." 

Radio 2

Veiliger jaagpad

Buurtbewoners vragen intussen dat het jaagpad in de gemeente veiliger wordt gemaakt. Volgens sommigen is het er, zeker ’s nachts, gevaarlijk. “Mijn man en ik hebben al dikwijls tegen elkaar gezegd, dat er vroeg of laat iemand in de Zenne zou vallen, en zie, het is gebeurd”, zegt Machteld die bijna dagelijks het jaagpad gebruikt. “’s Avonds is het hier ook heel donker, er staat nu wel verlichting, maar dan nog blijft het donker. Meer omheining moet hier komen.”

Ook Alois vindt dat: “Als je in het midden blijft rijden, is het veilig. Maar als je te veel langs de kant van het water rijdt, neem je een risico. Je moet maar even niet aandachtig zijn of wegschuiven met je fiets en je zit in het water. Meer omheining zou kunnen helpen om te voorkomen dat dergelijke incidenten nog gebeuren.” 

Volledig jaagpad beveiligen is moeilijk, op sommige knelpunten zijn wel balustrades 

Veerle Geerinckx (Burgemeester Zemst N-VA)

Burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA) zegt dat er de voorbije jaren al heel wat maatregelen zijn genomen langs het jaagpad. “Toen we ervoor hebben gekozen om het jaagpad op te waarderen als actieve fietsroute, is er met ingenieurs wel degelijk gekeken naar de veiligheid langs het jaagpad”, zegt de burgemeester. “Op sommige knelpunten zijn er bijvoorbeeld balustrades aangebracht. Maar het volledige jaagpad gaan beveiligen, lijkt mij moeilijk. De Vlaamse Waterweg gebruikt het jaagpad om de Zenne ruimen. Als we alles gaan afsluiten, zal dat natuurlijk gevolgen hebben voor die ruimingswerken.” 

Verlichting

Naast balustrades werd op een deel van het jaagpad ook verlichting aangebracht om het ’s nachts veiliger te maken. “Het gaat om vleermuisvriendelijke verlichting”, stelt de burgemeester. “Want het jaagpad loopt voor een stuk door een natuurgebied. Maar er zijn ook stukken waar er nog geen lichten aanwezig zijn. Misschien is het slachtoffer daar in het water terechtgekomen, maar dat moet het onderzoek verder uitwijzen. Dat is op dit moment nog niet duidelijk.”

BEKIJK - "Ik heb altijd gedacht: dat zal er ooit eens van komen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen