radio2

Oppositie in Hechtel-Eksel blijft tegen de bouw van nieuw gemeentehuis vlak naast het oude

De oppositie in Hechtel-Eksel blijft tegen de bouw van een nieuw gemeentehuis vlak naast het oude. Burgemeester Jan Dalemans (HE Lijst Burgemeester) wordt verweten dat hij met een aparte procedure een bevriende aannemer heeft bevoordeeld, maar dat klopt volgens hem allemaal niet. Het dossier loopt al enige tijd en is ook een van de redenen waarom zijn partijgenoot Jacky Snoeckx ontslag heeft genomen als schepen van Openbare Werken en voortaan als onafhankelijk raadslid zetelt.  

Een nieuw gemeentehuis vlak naast het oude én vlak naast een appartementencomplex in Hechtel-Eksel zorgt al enige tijd voor commotie in de gemeenteraad. De oppositie is altijd al tegen die bouw geweest en is dat nu nog steeds. Burgemeester Jan Dalemans (HE Lijst) wordt verweten dat hij een niet correcte procedure heeft gebruikt om het werk toe te wijzen aan een bevriende aannemer. De oppositie zegt dat ze niet de kans heeft gehad om een voorstel te doen en dat ook andere projectontwikkelaars op voorhand waren uitgesloten. Het dossier is ook een van de redenen waarom schepen van Openbare Werken in Hechtel-Eksel Jacky Snoeckx zijn ontslag uit het college én de partij heeft gegeven. Hij zetelt voortaan als onafhankelijk raadslid in de gemeenteraad.

"Wij stellen ons deontoligische vragen bij de aanpak van de burgemeester die in zijn eentje handelt en waarbij de rest alleen maar toekijkt", begint oppositielid Sven Saenen (Groen). "Het is allemaal begonnen met een heel duistere overeenkomst die gesloten is met een privé-investeerder en op diens maat gemaakt is. Dat blijkt dan ook nog een bevriend aannemer te zijn van de burgemeester. Het is met een bijzondere procedure tot stand gekomen, waarbij niemand anders de kans heeft gekregen om een voorstel te doen. En het gaat in het totaal om een bedrag van 2.8 miljoen euro", aldus Saenen.

Niet zomaar

"De situatie rond de bouw van het nieuwe gemeentehuis is een van de redenen waarom ik nu als onfhankelijk raadslid verderga, ja, maar niet de enige. Het algemeen beleid en het gevoel als vijfde wiel aan de wagen mee te lopen, hebben mee geleid tot mijn beslissing", zegt Jacky Snoeckx. "Een job als schepen na 40 jaar opgeven, doe je niet zomaar. Maar ik ga mijn plicht nog uitvoeren als gemeenteraadslid, maar dan dus onafhankelijk." De burgemeester reageerde tijdens de gemeenteraad maandagavond dat hij het vertrek van Snoeckx als lid van de HE Lijst betreurt.

"Vroeger was er nooit discussie over een nieuw gemeentehuis, maar opeens wordt dat toegezegd aan de enige aannemer die erop inschrijft en bevriend is met de burgemeester. Er is geen lastenboek, het verloopt via een heel speciale procedure. Ik zeg niet dat er per se iets verkeerd mee is, maar ik heb er heel veel moeite mee", vertelt Snoeckx. "Ik zou als aannemer met de informatie die ik nu heb geen nieuw gemeentehuis kunnen bouwen, tenzij er een geheime agenda is die niet kenbaar wordt gemaakt."

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond werd het ontslag van Jacky Snoeckx als lid van de HE Lijst ter sprake gebracht.
radio2

Stappen tegen de bouw

De oppositie ondernam de afgelopen maanden wel wat stappen tegen de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Zo stapte ze onder meer naar de gouverneur. "Wij hebben nu een onderzoek aangevraagd bij de gouverneur en Agentschap Binnenlands Bestuur over een recht van opstal dat gesloten moet worden. Daarvan zullen wij nu het resultaat moeten afwachten", vertelt Sven Saenen. Dat kan volgens hem nog wel een tijdje duren. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat er een grondig onderzoek wordt gevoerd. We zullen moeten kijken of het wel allemaal wettelijk is wat er gebeurt", gaat hij verder.

Wat de oppositie nu verder zal ondernemen? "Wij kunnen op dit moment weinig anders doen dan toekijken", zegt Saenen. "Er wordt veel achter het muurtje beslist. Wij hebben niets te zeggen over het gemeentehuis en de kwaliteit die de aannemer moet leveren. De overeenkomst is gesloten en wij moeten nu wachten tot de oplevering gebeurt, maar wij hebben geen enkele garantie dat de kwaliteit goed zal zijn."

Wettelijk

"De bouw van het nieuwe gemeentehuis volgt een speciale procedure, maar iedereen heeft de kans gehad om een voorstel in te dienen", reageert burgemeester Jan Dalemans. "Er is een voorstel binnengekomen van een projectontwikkelaar die enerzijds een appartementencomplex gaat bouwen en anderzijds de uitbreiding van het gemeentehuis. De procedure is gevoerd zoals het wettelijk moet, maar wordt in België nog niet zoveel gebruikt." 

Volgens de burgemeester is er in het Huis van het Kind een PPS-samenwerking met de firma Haex geweest. "Een private ontwikkelaar laten bouwen zorgt voor prijszekerheid en de gemeente wordt voor een stuk ontlast", zegt hij. Het gebouw zou heel duurzaam zijn en voorzien van onder andere zonnepanelen, vloerverwarming en dikke isolatie, wat volgens de burgemeester wel in een lastenboek staat.

"Als mensen kritiek hebben op dit dossier, komt dat eerder uit onwetenheid", denkt Dalemans. "We hebben nu een recht van opstal op de gemeenteraad gegeven. Er is ook inderdaad een klacht ingediend door de oppositie bij Agentschap Binnenlands Bestuur. Wij wachten nu een antwoord af. Als blijkt dat die klacht weerhouden wordt, dan zal het opnieuw met verbeterpunten op de volgende gemeenteraad komen. Als die klacht niet weerhouden wordt, kan de aannemer beginnen en is de bouwvergunning definitief. Dat ik zomaar die aannemer heb gekozen, zijn roddels. Ik ken zoveel aannemers, ik heb echt een groot netwerk. Dat dat nu toevallig iemand is die ik ken, wordt nu een beetje misbruikt", besluit de burgemeester.

Meest gelezen