Philips schrapt nog eens 6.000 banen, terugroepactie van apneutoestellen kost bedrijf nog steeds veel geld

Elektronicaconcern Philips snijdt opnieuw fors in de organisatie. De komende twee jaar verdwijnen er wereldwijd nog eens 6.000 banen. Dat meldt het Nederlandse bedrijf. Philips stelt in België ongeveer 300 mensen tewerk. De impact hier is nog niet duidelijk.

In oktober kondigde het technologiebedrijf Philips al aan dat het wereldwijd 4.000 banen zou schrappen vanwege aanhoudende slechte resultaten. Nu komt daar een verlies van 6.000 banen bovenop. In 2023 wil het Nederlandse elektronicaconcern nog eens 3.000 bijkomende banen schrappen, en daarna nog eens evenveel tegen 2025. De ingreep zal naar schatting 300 miljoen euro kosten.

De impact in België, waar ongeveer 300 mensen werken voor Philips, is nog niet duidelijk. In Nederland verdwijnen 1.100 banen, boven op de 400 die bij de vorige reorganisatie verloren gingen. Alles samen heeft Philips in zijn thuisland momenteel nog zowat 11.000 werknemers.

Philips wil op zijn centrale diensten slanker worden door het aantal managementlagen te verminderen. Zo wil het concern zijn manier van werken "vereenvoudigen" en de "wendbaarheid en productiviteit verbeteren", legt kersvers CEO Roy Jakobs uit. Daarnaast brengt Philips meer ontwikkelingsactiviteiten onder bij zijn bedrijfstakken. Nu zitten die vrijwel volledig gecentraliseerd rond Eindhoven.

Defecte apparatuur

De reorganisatie is nodig om de kosten te drukken, meldt het bedrijf dat zich sinds 2021 focust op medische apparatuur. Philips kampt met grote problemen, vooral vanwege de defecte apneuapparaten. Miljoenen apparaten moeten wereldwijd worden teruggeroepen en vervangen vanwege loslatende schuimdeeltjes die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De beademingsapparaten zijn cruciaal voor mensen die aan slaapapneu lijden. Bij die aandoening stokt iemands ademhaling tijdens het slapen. De machine zorgt ervoor dat de ademhaling doorgaat, door lucht bij te pompen.

De terugroepingen wil het bedrijf in 2023 afronden. Philips legde in totaal al 885 miljoen euro aan provisies aan. Nu legt het bedrijf daar nog eens 85 miljoen euro bovenop. 

Philips zag zijn omzet op vergelijkbare basis in 2022 met 3 procent zakken tot 17,8 miljard euro. Het Nederlandse bedrijf wijst daarvoor onder meer naar problemen in de toeleveringsketen en verminderde verkopen in China. De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) kelderde van bijna 2,1 miljard in 2021 naar ruim 1,3 miljard vorig jaar. In 2023 rekent Philips op een omzetgroei van 1 tot 3 procent, met "een trage start" van het jaar gevolgd door een gestage verbetering. Ook de winstmarge zou erop vooruitgaan.

Meest gelezen