Confrontatie tussen betogers en ordediensten in Lima, afgelopen zaterdag.
AFP or licensors

President Peru zet druk op parlement om in te stemmen met vervroegde verkiezingen, protest gaat door

In Peru zal het parlement voor de tweede keer stemmen over een voorstel om vervroegde verkiezingen te houden. Met de belofte van verkiezingen in het najaar hoopt president Dina Boluarte een einde te maken aan de aanhoudende onrust. Intussen gaat het protest door. Afgelopen weekend viel voor het eerst een dode bij onlusten in de hoofdstad Lima.

Het aanhoudende protest in Peru heeft het voorbije weekend nog een piekmoment bereikt nadat het parlement het voorstel van president Boluarte om vervroegde verkiezingen te houden, had afgekeurd. 

De verkiezingen van 2026 waren eerder al vervroegd naar 2024, tot dusver de enige toegeving van president Boluarte. Maar die belofte volstond niet om het protest dat losbarstte na de afzetting van de linkse president Pedro Castillo te kalmeren. 

Om alsnog een einde te maken aan de aanhoudende onrust wil Boluarte de stembusgang nog meer vervroegen, naar oktober dit jaar. 

Het protest in Peru brak los begin december, na de afzetting van de linkse president Pedro Castillo. Hij werd aan de kant gezet omdat hij het parlement wilde ontbinden en een noodregering wilde installeren, in een poging om de - derde - afzettingsprocedure tegen hem te voorkomen. Castillo werd opgepakt en kreeg 18 maanden voorarrest. 

In zijn plaats kwam vicepresident Dina Boluarte. De betogers eisen dat zij aftreedt omdat ze niet democratisch verkozen is en niet tegemoet komt aan hun eisen om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Hun woede jegens Boluarte is nog toegenomen omdat het volksprotest hardhandig wordt onderdrukt. 

Het protest is vooral fel in het achtergestelde zuiden van het land. Dat is ook de regio vanwaar de afgezette president Castillo afkomstig is. Hij was de eerste president die opgroeide in een bescheiden boerengezin, van inheemse origine. Bij de inheemse gemeenschappen en de boerenbevolking heeft hij nog veel aanhangers. Het protest in Peru weerspiegelt de grote kloof tussen de arme provincies, vooral in het zuiden, en de politieke en economische elites in de hoofdstad Lima.

Het voorstel om de verkiezingen te vervroegen wordt vandaag opnieuw ter stemming voorgelegd. Om druk te zetten op de parlementsleden, dreigt Boluarte ermee de grondwet te wijzigen als ook vandaag niet wordt ingestemd met vervroegde verkiezingen. 

"Dames en heren, u moet begrijpen dat u een historische verantwoordelijkheid heeft", richtte de president zich tot de parlementsleden in een televisieboodschap aan de natie. "Jullie hebben de kans om het vertrouwen van het land te winnen door in te gaan op een vraag van de Peruaanse bevolking."  

De parlementsleden spelen met vuur, ze ontkennen de realiteit

Nogal wat waarnemers betwijfelen of het voorstel zal worden goedgekeurd. "De parlementsleden spelen met vuur", zegt Giovanna Peñaflor d'Imasen, analist bij een bureau voor politiek en sociologisch onderzoek, aan het persagentschap AFP. "Hun visie is een ontkenning van de realiteit. Ze willen aan blijven tot 2026, het einde van hun ambtstermijn. De toestand zal nog erger worden. Er is nu al een aanzienlijk aantal doden gevallen, en dat mag niet blijven duren."

Eerste dode in Lima

De betogers eisen niet alleen de ontbinding van het parlement en vervroegde verkiezingen, ze willen ook dat president Dina Boluarte opstapt. De grootste vakbond van Peru plant morgen een nationale mars onder de slogan "Dina, stap nu op".  

Sinds 7 december zijn al minstens 48 doden gevallen bij het protest in Peru. Afgelopen weekend kwam voor het eerst een betoger om het leven in de hoofdstad Lima. 

Markt in Puno, in het zuiden van Peru.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen