Mischa Schoemaker

Kroonprinses Amalia slachtoffer van bodyshaming: "Negativiteit komt binnen, ook bij andere jongeren"

De Nederlandse kroonprinses Amalia (19) krijgt op sociale media heel wat bagger te verduren over haar lichaamsgewicht. Amalia is sinds zaterdag samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima op haar eerste officiële reis en de media-aandacht is groot. Op sociale media volgt er bodyshaming. En dat treft niet alleen de prinses, maar ook andere jongeren.

Amalia doet wat de Nederlandse troonopvolgers op jonge leeftijd doen: op inleefreis naar een deel van het "koninkrijk" en daartoe behoort een deel van de Caraïben. Voor die eerste buitenlandse werkreis van de prinses is heel wat pers mee en dat betekent logischerwijs een pak artikels en foto's. Op sociale media heeft het vooral de kraan opengezet om ongepaste kritiek op het uiterlijk van de volslanke Amalia te geven. 

Euh de Caraïben? De Nederlandse koning Willem-Alexander is staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden dat bestaat uit vier landen: Nederland natuurlijk, maar ook Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben een aparte status en vormen Caribisch Nederland

ANP / REMKO DE WAAL

Wat doet dat met iemand van 19? An Vandeputte van het Kenniscentrum voor Eet- en Gewichtsproblemen vraagt te stoppen met die commentaren. "Ze komen niet alleen hard binnen bij Amalia, maar ook bij alle jongeren in hun groei", legt ze uit in "De ochtend" (Radio 1).

"Je doet daar werkelijk niemand een cadeau mee door op die manier daarover te praten. Een publiek figuur kan een rolmodel zijn en dan is het net voor jongeren alsof je commentaar op hun lichaam geeft. Laat ons jongeren helpen zichzelf te vinden en te groeien door commentaar te geven op hun binnenkant." 

Vandeputte bevestigt dat mensen met een maatje meer het moeilijker hebben. "Moeilijk op alle niveaus door die invulling - de stigmatisering - die anderen voor hen maken. Hun gewicht zou te maken hebben met hun wilskracht en een ongezonder leven. Terwijl veel factoren bij overgewicht een rol spelen."

BEKIJK - Een dansende prinses Amalia tijdens het officieel bezoek aan de Nederlandse Caraïben:

Videospeler inladen...

Het is zeker niet de eerste keer dat Amalia afgerekend wordt op haar uiterlijk. Enkele jaren geleden vergaloppeerde het Argentijnse blad Caras zich met een titel en ondertitel op de cover. Amalia met haar "plussize look" was de kop, met in minder grote letters het verhaal van het pestgedrag naar de prinses toe.   

Ook plussize model Romy Schlimbach krijgt te maken met gelijkaardige reacties op haar gewicht. "De commentaar op het lichaam van Amalia maakt mij heel boos en verdrietig, vooral omdat andere jonge meisjes dat zien en zullen denken dat hun lichaam abnormaal is. En dat is heel gevaarlijk", zegt ze in "De afspraak". 

Mensen noemen mij een dik varken of zeggen dat ik naar een dieetkliniek moet

Romy Schlimbach, plussize model

"Als model ben ik al vaak tegen barrières gestoten. En de opmerkingen gebeuren niet alleen online, maar ook op straat. Mensen noemen mij een dik varken of zeggen dat ik naar een dieetkliniek moet."

"Ik kan daar tegenwoordig wel goed mee omgaan. Als die mensen niets beter te doen hebben dan haatberichten sturen over mijn lichaam, zegt dat meer over hen dan over mij. Ik ben meer dan mijn lichaam. Ik heb een hart en ziel. Mijn lichaam is letterlijk het minst interessante aan mij."

BEKIJK - "Vrouwen in een hogere positie worden niet als succesvol gezien. Een voorbeeld daarvan is Maggie De Block."

Videospeler inladen...

In het verleden kreeg het lichaamsgewicht van andere royals ook de nodige (negatieve) aandacht. Zo werd de Spaanse koningin Letizia anorexia verweten en volgde de Zweedse kroonprinses Victoria therapie in de VS. Zij voelde als 18-jarige hard de druk die de troon meebrengt en kampte met een eetstoornis. Op aanraden van haar ouders stelde Victoria toen even haar universitaire studies uit om haar "evenwicht te vinden".

Victoria van Zweden (l) en de Spaanse koningin Letizia (midden).
ddp

Meest gelezen