Videospeler inladen...

3 jaar geleden was de Brexit een feit: "Britse politici die nu het lef hebben om dat woord in de mond te nemen, dat is politieke zelfmoord"

Het is drie jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk officieel de Europese Unie heeft verlaten. Na een referendum van de toenmalige Conservatieve premier David Cameron koos 51,9 procent van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. Was het dat allemaal waard? Ivan Ollevier, expert Verenigd Koninkrijk bij VRT NWS, blikt terug op drie woelige jaren.

We spoelen terug naar 31 januari 2020. Na zeer lange en moeizame onderhandelingen kwam er dan officieel een einde aan het 47-jarige lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie. Zo’n exit heeft de Unie nog nooit gekend. Maar in Londen werd dat gevierd met een groot feest. 

BEKIJK - Dit is hoe de Brexit werd gevierd:

Videospeler inladen...

Zijn de Britten drie jaar later nog altijd blij met de Brexit?

"Het was een heel nipte overwinning", blikt Ivan Ollevier terug. "Ze waren verdeeld." Een peiling die werd afgenomen in november 2022 toont wel aan dat meer en meer mensen de Brexit een verkeerde beslissing vinden. "Vooral oudere mensen waren toen voor de Brexit, terwijl jongeren er vaak tegen zijn." Een andere verklaring is dat er wat frustratie is bij een aantal Britten over de richting die de Brexit is uitgegaan. "Het was niet wat ze ervan verwacht hadden."

Maar de Britten ondervinden ook voordelen aan de Brexit. "De Britten zijn niet meer gebonden aan dat geldverslindende landbouwbeleid van de Europese Unie. Ze slagen er nu zelfs in om te investeren in duurzame en groene landbouw. Daarmee nemen ze eigenlijk een voorsprong op de Europese Unie. En ook the City, het zakencentrum van Londen, ziet voordelen. Dat is nog altijd het grote financiële centrum van Europa, ondanks alle voorspellingen dat het einde in zicht was."

Voor wie is de Brexit geen goede zaak?

Vooral ondernemingen moesten een bittere pil slikken. "De export is niet stilgevallen, maar is wel voor een groot deel afgeremd. Dat heeft te maken met de toegenomen administratieve rompslomp." 

"Het is veel moeilijker geworden om een product te exporteren vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie. Het gevolg is dat veel bedrijven ervoor hebben gekozen om in de Europese Unie een filiaal te openen waar ze hun goederen over Europese klanten kunnen verdelen."

BEKIJK - Wat is er dan gebeurd met de beloofde nieuwe handelsakkoorden?

Videospeler inladen...

De slogans beloofden dat het uitgespaarde geld naar de Britse gezondheidszorg (NHS) ging gaan, is dat zo?

In slogans op dubbeldekkers werd er vaak geopperd dat het Verenigd Koninkrijk 350 miljoen pond per week betaalde aan de EU en dat ze dat geld dankzij de Brexit in de zorg konden investeren. 

"Dat was een leugen", zegt Ollevier. "Het Verenigd Koninkrijk heeft nooit zo'n bedrag per week overgemaakt aan de Europese Unie. Al maanden zitten ze met een nijpend personeelstekort. Dat is deels door een gebrekkige investering, maar ook door Europese verpleegkundigen en artsen die naar Europa zijn teruggekeerd."

AFP or licensors

Heeft de Brexit gezorgd voor minder migratie naar het Verenigd Koninkrijk?

Een ander belangrijk argument voor de Brexit was het afschermen van hun buitengrenzen. Maar het omgekeerde is waar. "De netto-immigratie is toegenomen sinds de Brexit. Er zijn veel Europeanen vertrokken en veel Indiërs en Nigerianen in de plaats gekomen."

"De illegale immigratie is ook toegenomen. Albanezen maken het gros uit van het aantal illegale immigranten in het Verenigd Koninkrijk. Ook dat is fenomenaal geëxplodeerd sinds de Brexit."

Wordt er nog over de Brexit gedebatteerd?

De Conservatieve partij, die toen met het referendum op de proppen kwam, is nog altijd aan de macht. Je zou kunnen denken dat ze met alles wat ze nu weten de Brexit opnieuw in vraag zouden stellen. Maar dat is niet zo. 

"Er wordt gezwegen over de Brexit, het is een taboe. Als je mensen op straat interviewt over de Brexit, dan klappen ze dicht. Politici die nu het woord Brexit in de mond nemen, dat is politieke zelfmoord."

BEKIJK - Het volledige gesprek in "VRT NWS laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen