Horecaman vraagt om stukje oude brug te kopen om nieuwe brug naar Eilandje in Ieper te helpen betalen: "Wie steunt, krijgt stukje erfgoed"

In Ieper zijn de werken begonnen voor een nieuwe brug richting het Eilandje. Volgens de eigenaar van het restaurant op het eiland is de oude brug verloederd, smal en onveilig. De werken zijn door de oorlog in Oekraïne duurder uitgevallen. Wie financieel steunt, krijgt een stukje van de oude brug als erfgoed mee naar huis.

Ieper kent sinds de zeventiende eeuw een recreatiedomein op een eilandje, dat is omringd door water. Daar is nu een horecazaak gevestigd. Om er te geraken, moet je het overzetbootje gebruiken of de brug over. Maar die laatste is al heel oud en volgens de uitbater van het restaurant is ze te smal, onveilig en lelijk. Daarom kwam hij zelf met het initatief voor een nieuwe brug.

In totaal zal het bouwwerk 300.000 euro kosten. Oorspronkelijk was het de helft, maar door de stijgende bouwprijzen is dat bedrag verdubbeld. "Gelukkig nemen Toerisme Vlaanderen en Westtoer een vierde voor hun rekening. Al de rest is voor mij", vertelt horecauitbater Robert Van Eygen. Wie dat wil, kan hem steunen door een stukje van de oude brug te kopen. 

"Er zijn misschien Ieperlingen die een stukje geschiedenis op hun vensterbank willen zetten. Die kunnen dan een stuk van de oude brug kopen en mij op die manier een duwtje in de rug geven. Of ze kunnen ook een stukje van de nieuwe vredesbrug kopen. We zijn heel flexibel."

Vredesbrug

De oude brug wordt eerst afgebroken, over drie maanden zou de nieuwe er dan op dezelfde plaats moeten staan. "De brug wordt breder, veiliger en mooier", belooft Van Eygen. "Het wordt een vredesbrug. Het woord "Vrede" komt er in 86 talen op. Als verwijzing naar de 86 talen die er tijdens de Eerste Wereldoorlog werden gesproken in Ieper."

Stukje oude brug op de vensterbank

De Spanjaarden hebben "het Eilandje" aangelegd in de zeventiende eeuw om de vijand af te schrikken en als munitiedepot. Pas in 1951 kwam er ook een brug en in 1999 is Robert Van Eygen er zijn horecazaak "Pacific Eiland" begonnen. Het eiland is ondertussen ook erkend als recreatiedomein. 

De brug is uitgegroeid tot een bekende plaats in Ieper. Mensen komen er graag mooie foto's nemen bijvoorbeeld voor communiekaartjes. "De nieuwe brug zal ook veel kijklustigen aantrekken. Het bouwwerk zal mooier worden. Mensen zullen er tot rust komen."

Meest gelezen