Beeld ter illustratie

Wie met minderjarigen werkt, moet vanaf 1 februari uittreksel strafregister voorleggen

Wie in Vlaanderen met kinderen of jongeren wil werken, gaande van voetbaltrainers tot regisseurs van jeugdtheaters, zal vanaf 1 februari een uittreksel uit het strafregister moeten voorleggen aan hun werkgever. Daarmee moet de nieuwe werknemer aantonen dat die geen verleden heeft van kindermisbruik of kindermishandeling.

Leerkrachten en jeugdhulpverleners moeten al een uittreksel van hun strafregister voorleggen, het voormalige "attest van goed gedrag en zeden", vooraleer ze aan de slag kunnen. Op initiatief van ministers Zuhal Demir en Ben Weyts (N-VA) wordt dat principe nu uitgebreid naar alle welzijnswerkers die met minderjarigen werken en ook naar andere sectoren, waaronder de sportsector.

De maatregel is de concretisering van een van de 71 maatregelen in het actieplan ter bestrijding van seksueel geweld. Het was voordien ook een van de aanbevelingen van de bijzondere commissie die zich moest buigen over grensoverschrijdend gedrag in de sport. 

Minister van Justitie Demir erkent dat geen enkele maatregel elk risico op misbruik kan uitsluiten. "Nulrisico bestaat niet. Maar deze eenvoudige, logische maatregel niet nemen zou bijna schuldig verzuim zijn. Je kan toch onmogelijk uitleggen dat een geregistreerd pedofiel zich vrij kan bewegen op een sportclub of toneelschool", voegt de minister toe.

Meest gelezen