Thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis binden zich vast aan handen en voeten: "Stijgende loonkosten zijn de doodsteek voor thuisverpleging"

De thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen hebben actie gevoerd in Hasselt, Antwerpen, Leuven, Brugge en Gent, en aan het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in Brussel. Volgens het Wit-Gele Kruis zijn de inkomsten die ze van de overheid krijgen onvoldoende om de sterk stijgende loonkost te kunnen betalen. 

"Zorg voor thuiszorg! Meer geld nu!", scandeerden de thuisverpleegkundigen onder meer op het Kolonel Dusartplein in Hasselt. De voorbije dagen doken in verschillende steden ook al geknevelde teddyberen op en vanmorgen bonden de thuisverpleegkundigen hun handen en voeten aan elkaar.

Aan handen en voeten gebonden

"We zijn met handen en voeten gebonden aan elkaar omdat we zelf geen invloed hebben op deze situatie", zegt Dave Vanreyten, hoofdverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis. "We willen aan alle patiënten goede kwaliteitsvolle zorg aan huis bieden. We merken dat dat de laatste tijd zeer moeilijk wordt. Het is daarom nodig dat de politiek voor eens stuk financieel bijpast, zodat we alle mensen naar behoren kunnen blijven helpen."

"Op dit moment kunnen we nog altijd alles uitvoeren, maar het is vooral naar de toekomst toe dat we bang zijn dat dat niet meer gaat lukken", zegt Nadja Vananroye, algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis Limburg. Het Wit-Gele Kruis benadrukt dat ondanks de actie vandaag alle patiënten verzorgd zullen worden.

Medewerkers van het Wit-Gele Kruis hebben actie gevoerd voor het gebouw van het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Het Wit-Gele Kruis trok ook naar het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Volgens het Wit-Gele Kruis is hun totale personeelskost tussen 2021 en 2023 met bijna 64 miljoen euro gestegen door de kort opeenvolgende loonindexeringen, een stijging van bijna 20 procent. De inkomsten vanuit de ziekteverzekering volgen deze indexering niet. Zonder extra maatregelen vanuit de overheid, zal het Wit-Gele Kruis voor 2022 en 2023 bijna 38 miljoen moeten bijleggen uit eigen reserves.

Videospeler inladen...

"De stijgende loonkosten door de huidige inflatie betekenen binnen dit systeem de doodsteek voor thuisverpleging", zegt Dirk Broos, voorzitter van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen. "De financiering van de thuisverpleging moet structureel anders. Zonder deze bijsturing kan de thuisverpleging niet blijven bestaan. De honoraria lopen ondertussen al meer dan 10 jaar achter op de lonen."

Het Wit-Gele Kruis stelt een vervroegde en kostenvolgende indexering van de honoraria voor, zoals dat bestaat voor ziekenhuizen en woonzorgcentra. Die roep om een vaste financiering komt vooral van de thuisverpleging die werkt met loontrekkenden. Dat is een minderheid. Van de 36.000 thuisverpleegkundigen werkt 60 procent als zelfstandige. En die waren niet aanwezig op de actie.

Meest gelezen