AFP or licensors

Oekraïne wil geen Russen en Wit-Russen op Olympische Spelen 2024

De Oekraïense president Zelenski heeft zijn Franse collega Macron in een brief opgeroepen om geen Russische en Wit-Russische atleten deel te laten nemen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het Internationaal Olympisch Comité overweegt om die atleten te laten deelnemen onder een neutrale vlag, maar dat vindt Oekraïne onaanvaardbaar. De Oekraïners dreigen om de Spelen van 2024 te boycotten als Russen en Wit-Russen mogen deelnemen. 

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hebben verschillende internationale sportorganisaties Russische atleten en teams gebannen uit hun competities. Maar het internationaal Olympisch Comité heeft de deur opengezet voor Russische en Wit-Russische atleten om deel te nemen aan de Spelen onder een neutrale vlag.

Wit-Rusland wordt ook geviseerd in de internationale sportwereld, omdat het Rusland ondersteunt in de oorlog tegen Oekraïne. Bij de start van de oorlog op 24 februari 2022 is Rusland ook via Wit-Rusland Oekraïne binnengevallen.

Die piste werd vorige week meteen concreet: het Olympisch Comité van Azië heeft Russische en Wit-Russische atleten uitgenodigd om deel te nemen aan de Aziatische Spelen, zeg maar de Olympische Spelen voor Aziatische landen. Atleten kunnen zich daar kwalificeren voor de echte Olympische Spelen van 2024, die vinden plaats in Parijs.

Maar het idee dat Russen en Wit-Russen daar zullen kunnen deelnemen, is voor de Oekraïners onaanvaardbaar. President Zelenski heeft vorige week aangekondigd dat hij een internationale campagne zou starten om Rusland van de Olympische Spelen te bannen. Hij heeft nu ook de daad bij het woord gevoegd en een brief gestuurd naar de Franse president Macron.

"Als het Internationaal Olympisch Comité Russische atleten terug in de competitie wil brengen, dan is dat eigenlijk zeggen dat terreur op een of andere manier acceptabel is", zei Zelenski ook in een toespraak. Eerder had hij al benadrukt dat neutraliteit niet mogelijk is in tijden van oorlog. 

De Oekraïners zouden de Spelen ook voluit willen boycotten als Russische en Wit-Russische atleten zouden mogen deelnemen. Rusland heeft gereageerd dat pogingen om Rusland uit internationale sportcompetities te weren, "gedoemd zijn om te mislukken". 

Bij de voorbije Olympische Spelen en Olympische Winterspelen hebben Russische atleten ook niet deelgenomen onder de nationale vlag, maar dan door opeenvolgende dopingschandalen. Rusland was toen vertegenwoordigd onder de vlag van het ROC, het "Russisch Olympisch Comité".

Meest gelezen