Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Al meer dan 100 doden na bomaanslag in Pakistaanse moskee, raadsel over dader(s) blijft

Na de bomaanslag op een moskee in Pakistan zijn nu al meer dan 100 doden geteld. Reddingswerkers zijn nog altijd bezig met het zoeken van  overlevenden onder het puin. Gisteren ontplofte een bom in een moskee in een zwaarbeveiligde wijk in Peshawar, vlak bij het hoofdkwartier van de politie. Er waren op dat moment meer dan 300 mensen in en rond de moskee. 

Door de bom stortte het dak van de moskee in, net tijdens het middaggebed. Zo'n 300 mensen, onder wie veel agenten, bevonden zich in de moskee op het moment van de aanslag. Veel anderen waren vlakbij de moskee.

Er zijn intussen meer dan 100 dodelijke slachtoffers geteld. Dat aantal kan nog altijd oplopen, want er werden ook 225 gewonden opgenomen in het ziekenhuis. Velen zijn er erg aan toe. "De omvang van deze menselijke tragedie is niet te bevatten", reageert premier Shahbaz Sharif. "Dit is niet minder dan een aanval tegen Pakistan."

BEKIJK - Een zelfmoordaanslag richt een enorme ravage aan in Peshawar:

Videospeler inladen...

De aanslag werd eerst opgeëist door de Pakistaanse tak van de taliban, maar die verklaring werd later weer ingetrokken. 

De stad Peshawar ligt op een steenworp van de Afghaanse grens, waar de Afghaanse taliban de macht in handen hebben. De Pakistaanse taliban onderhouden goede banden met hun Afghaanse collega's. Al 15 jaar lang teisteren de Pakistaanse taliban het noordwesten van het land. Ze vechten voor een strikte interpretatie van de islam en eisen de vrijlating van enkele leden. 

BEKIJK - Stefan Blommaert: "Pakistaanse overheid heeft het zeer moeilijk om extremistische organisaties te bestrijden":

Videospeler inladen...

"De angst is weer helemaal terug"

Na een periode van relatieve rust is het geweld ook in Pakistan toegenomen na de machtsovername van de taliban in buurland Afghanistan, in augustus 2021. In november vorig jaar hebben de Pakistaanse taliban het staakt-het-vuren dat met het leger en de regering was afgesproken, eenzijdig opgezegd. 

"Vanaf dat moment zag je dat er al kleine aanslagen waren, vooral langs de grens met Afghanistan, of in politiebureaus", zegt correspondente Wilma van der Maten in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Er waren al allerlei dreigementen dat er iets op komst was, maar het werd onderschat."

Er waren al allerlei dreigementen dat er iets op komst was, maar het werd onderschat

De gouverneur van Khyber-Pakhtunkhwa, waarvan Peshawar de hoofdstad is, erkent dat er fouten zijn gemaakt bij de beveiliging. Er is een onderzoekscomité ingesteld dat moet nagaan hoe de aanslag is kunnen gebeuren. "Iedereen vraagt zich af hoe iemand kon toeslaan in het best bewaakte deel van de stad en van het land", zegt Van der Maten. "De aanslag moet zeer goed voorbereid zijn, met zoveel geheime diensten die in Pakistan aanwezig zijn."

In elk geval is de angst helemaal terug in Peshawar. Er staan weer scherpschutters op de daken en de toegangswegen tot de stad zijn afgesloten. De angst en de woede over de aanslag komen bovenop een algehele sfeer van somberheid, schetst Van der Maten. "De economie staat bijna op instorten. In het zuiden van het land staat 40 procent van de landbouwgrond nog altijd onder water na de overstromingen van vorig jaar, en kan er nog niets worden gezaaid of geoogst. Miljoenen mensen hebben nog geen dak boven het hoofd. De internationale gemeenschap heeft vanalles beloofd, maar dat komt er nog niet door." 

BEKIJK - In Pakistan worden massabegrafenissen gehouden na de dodelijke bomaanslag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen