© Cinema Legacy Collection/The Hollywood Archive/The - creative.belgaimage.be

Belgisch deepfakebedrijf maakt Tom Hanks 50 jaar jonger in nieuwe film: "Je kan niet meer zien of het een echte, jonge Hanks is of digitale versie"

Metaphysic, het technologiebedrijf van de Belgische ondernemer Chris Umé, start een project met enkele acteurs uit de beroemde film "Forrest Gump". Umé en co zullen in "Here" onder andere Tom Hanks en Robin Wright vijftig jaar jonger maken aan de hand van artificiële intelligentie.    

Life was like a box of chocolates, you never know what you gonna get", moet de Amerikaanse steracteur Tom Hanks toch even gedacht hebben nu hij op inmiddels 66-jarige leeftijd weer als tiener gecast wordt.  

Daarvoor mag hij het Belgische techbedrijf Metaphysic van ondernemer Chris Umé uit Beringen danken. Met artificiële intelligentie (AI) en uiterst realistische deepfaketechnologie zal het team van Umé de tweevoudige Oscarwinnaar in zowat elke voorbije levensfase kunnen portretteren. 

BEKIJK - Chris Umé: "Met AI zorgen we ervoor dat de 66-jarige Tom Hanks plots terug 20 of 25 jaar is":

Videospeler inladen...

Zelfde kamer, zelfde acteurs, verschillende leeftijden

Het bedrijf doet dat op vraag van Sony Pictures dat enkele acteurs uit Forrest Gump (1994) weer samen brengt. Niet om een vervolg of een moderne verfilming van de kaskraker op te nemen, wel voor het innovatieve filmproject "Here". Daarin staat eenzelfde kamer doorheen verschillende decennia centraal.    

Wat is deepfake?

Een deepfakevideo vertrekt van bestaande beelden, die vervolgens bewerkt of gemanipuleerd worden via kunstmatige intelligentie. Daarvoor wordt zogenoemde "deep learning software" gebruikt. Een computerprogramma bestudeert duizenden bestaande videobeelden en probeert zo de mimieken of gebaren van een persoon aan te leren. Vervolgens kan je met diezelfde software een nieuwe video maken waarin je iemand iets naar keuze laat zeggen of doen. 

Meer informatie over de uitdagingen en gevaren van deepfaketechnologie vind je hier

Ook actrice Robin Wright, die gestalte gaf aan Jenny (Forrest Gump) en Claire Underwood (House of Cards) neemt deel
AFP or licensors

Zo zal je zowel een zestienjarige Tom Hanks als de zestiger die we nu kennen een rol zien spelen. Ook actrice Robin Wright, die Jenny speelde in Forrest Gump en voor het grote publiek bekend werd als Claire Underwood in de Netflixserie House of Cards, zal enkele leeftijdsveranderingen ondergaan in Here. De regie ligt in handen van Robert Zemeckis die 29 jaar geleden Forrest Gump regisseerde. De film zou dit jaar al in de bioscoop spelen.

Exacte kopie

Metaphysic speelt daarmee ook in op een oud zeer in de filmindustrie. Tot nu moesten producenten en regisseurs vaak op zoek naar ietwat gelijkende acteurs die een jongere of oudere versie van een personage konden spelen. Dankzij deepfaketechnologie kunnen acteurs voortaan zelf die rol op zich nemen. 

Deepfakesoftware bestudeert gezichtsuitdrukkingen uiterst nauwkeurig om er een digitaal model van te maken waar acteurs in kunnen werken

Dat gebeurt door middel van de oude jeugdfoto's en videomateriaal. Computersoftware kan zo de mimieken en gelaatstrekken bestuderen en deze vervolgens in een digitaal model stoppen. Een acteur moet dan wel nog tekst inspreken en als stand-in acteren, maar wordt in postproductie "vervangen" door het deepfakemodel. 

"De technologie die we gebruiken is levensecht. We kunnen één op één een exacte kopie maken van Tom Hanks en de andere castleden toen ze jong waren", vertelt Umé vanuit Bangkok aan VRT NWS. "De software heeft zich getraind in hoe een jongere versie van Tom Hanks bijvoorbeeld zijn gezichtsspieren gebruikte en dat hebben we vervolgens proberen afstemmen op hoe Hanks nu acteert. Met onze technologie kan je niet meer zien of het een echte, jonge Tom Hanks is of een digitale versie van hem."

Elvis leeft

Umé (33), afkomstig uit Beringen, is met de samenwerking met Sony Pictures en Hanks zeker niet aan zijn proefstuk toe. De Limburger verwierf wereldwijd faam toen hij in 2021 een fictieve Tom Cruise over een tapijt liet vallen, enkele flauwe grapjes liet vertellen of een goocheltruc liet opvoeren.

Chris Umé (rechts) is de man achter Metaphysic. Hij verwierf wereldwijde bekendheid met zijn realistische deepfakevideo's van onder andere Tom Cruise en Elvis Presley
James Arthur Photography

Een jaar later verbaasde hij de jury van America's got talent door op akelig realistische wijze Elvis Presley weer tot leven te wekken met deepfaketechnologie. Umé schopte het met zijn acts zelfs tot de finale waar hij als vierde eindigde.

Volgens Umé is zijn samenwerking met Sony Pictures geen gevolg van dat succes op die talentenjacht. De deal voor Here zou al voor de finale zijn besproken. "Op de dag van de finale hoorden we dat we het project hadden binnengehaald", zegt hij.

Meest gelezen