Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Brandweer Memphis ontslaat drie hulpverleners na fatale arrestatie Tyre Nichols, nog twee agenten op non-actief gezet

In de zaak rond Tyre Nichols in de Verenigde Staten zijn nog twee politieagenten op non-actief gezet en drie medewerkers van de brandweer ontslagen. Nichols werd tijdens zijn arrestatie hard aangepakt en stierf enkele dagen later. Eerder werden al vijf andere agenten ontslagen en aangeklaagd voor onder meer doodslag.

Zeker een van de twee agenten die voorlopig niet meer aan het werk mogen, was ook aanwezig bij de arrestatie van Nichols. Het gaat om Preston Hemphill, een 26-jarige blanke agent. Hij zou Nichols een elektrische schok hebben gegeven met een stroomstootwapen (taser). Op beelden is ook te horen hoe hij zegt "ik hoop dat ze hem een schop onder zijn kont geven". Volgens zijn advocaat was Hemphill er niet bij toen hij door andere agenten in elkaar werd geslagen.

Tyre Nichols werd op 7 januari tegengehouden voor een verkeerscontrole, omdat hij volgens de politie roekeloos rijgedrag vertoonde. Op beelden die vrijdag zijn vrijgegeven, is te zien en te horen hoe politieagenten hem uit de auto sleuren en tegen de grond werken. Er wordt ook pepperspray gebruikt tegen Nichols en hij wordt met een stroomstootwapen geraakt. Nichols maakt zich daarna los uit de greep van de agenten en loopt weg. Op beelden van enkele minuten later is te zien hoe hij geslagen en gestampt wordt door agenten die rond hem staan. 

Hemphill is al een paar dagen na de arrestatie op non-actief gezet, er loopt nog steeds een onderzoek naar hem. De familie van Nichols vraagt zich nu openlijk af waarom het onder de radar bleef dat er ook een onderzoek loopt naar een blanke agent. Volgens hen wordt Hemphill onterecht minder hard aangepakt vanwege zijn huidskleur. Eerder werden al vijf (zwarte) agenten ontslagen en aangeklaagd voor onder meer doodslag. Het is nog niet duidelijk of ook Hemphill zal worden aangeklaagd. Over de tweede agent die op non-actief is gezet, is er nog niets bekend.

Ook drie medewerkers van de brandweer zijn intussen ontslagen. Het gaat om twee ambulanciers en een luitenant, die naar de plaats van de arrestatie waren gekomen. De brandweer stelt nu in een rapport dat ze de situatie niet goed hebben ingeschat en dat ze de nodige procedures niet hebben gevolgd. Op beelden is te zien hoe de ambulanciers niet bij Nichols blijven wachten tot de ambulance er is, terwijl hij gewond is.

De beelden van de arrestatie doen in de VS opnieuw de discussie oplaaien over buitensporig politiegeweld, vaak tegen zwarte Amerikanen. Dit weekend zijn in verschillende steden in de VS wakes gehouden en protestacties geweest. Morgen wordt Tyre Nichols begraven in Memphis.

Meest gelezen