Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA

Corruptie in Europees Parlement: commissie stemt unaniem voor opheffing onschendbaarheid Tarabella en Cozzolino

De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement wil de parlementaire onschendbaarheid van de Belg Marc Tarabella en de Italiaan Andrea Cozzolino opheffen. Tarabella en Cozzolino worden genoemd in het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement. Tijdens een plenaire vergadering donderdag zal worden beslist of ze hun onschendbaarheid daadwerkelijk verliezen.

De 23 leden van de commissie stemden unaniem voor de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van zowel Marc Tarabella als Andrea Cozzolino. Beide europarlementsleden zijn in opspraak gekomen in het corruptieschandaal dat eind vorig jaar losbarstte. 

Corruptieschandaal?

Sinds december 2022 is de Europese politiek in de ban van een omkoopschandaal in het Europees Parlement. Landen als Qatar en Marokko zouden hebben geprobeerd om de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden. Concreet zou dat zijn gebeurd door grote sommen geld te betalen of dure geschenken te geven aan mensen met een belangrijke positie binnen het Europees Parlement. 

Beschuldigingen

Zo zou één van de vermoedelijke spilfiguren in de corruptiezaak, de Italiaan Pier Antonio Panzeri, hebben verklaard dat hij 120.000 euro heeft gegeven aan Tarabella. Panzeri treedt sinds kort op als spijtoptant. In ruil voor strafvermindering helpt hij de Belgische justitie met het onderzoek.

Cozzolino wordt dan weer in verband gebracht met de Italiaan Francesco Giorgi. Ook Giorgi wordt gezien als een spilfiguur en was de assistent van Cozzolino. Hij zou al bekentenissen hebben afgelegd en noemde de namen van Cozzolino en Tarabella als europarlementsleden die vermoedelijk geld ontvingen.

Marc Tarabella
AFP or licensors
Andrea Cozzolino
nicolas LANDEMARD/Le Pictorium

Schorsing

Eerder werden Tarabella en Cozzolino al uit de Europese fractie van de sociaaldemocraten (S&D) gezet. Ze werden ook geschorst uit hun nationale partijen. Dat is de Parti Socialiste (PS) voor Tarabella en de Partido Democrático (PD) voor Cozzolino. 

Zowel Tarabella als Cozzolino blijven hun betrokkenheid ontkennen, maar ze gaven al aan dat ze zich niet zullen verzetten tegen een mogelijke opheffing van hun onschendbaarheid. Of het zover komt, weten we donderdag. Dan valt de beslissing tijdens een plenaire vergadering in Brussel.

Meest gelezen