Genk investeert 3 miljoen euro in veiligere fietspaden: "Meer schoolstraten en veiligere Europalaan"

Genk investeert dit jaar 3 miljoen euro in veiligere fietspaden. Er komen enkele fietsstraten bij in de buurt van scholen en de verbinding tussen de Europalaan en het station wordt aangepakt. Maar de stad wil ook het woon-werkverkeer met de fiets promoten.

"We zetten sterk in op een veilige fietsinfrastructuur omdat we meer mensen op de fiets willen", vertelt schepen van Mobiliteit Karel Kriekemans (CD&V). "Maar dat betekent dus ook dat we moeten blijven investeren: in onderhoud en herstellingen, en in bijkomende, nieuwe fietsverbindingen en fietsstraten. Grosso modo kan je onze inspanningen indelen in drie grote werven: fietsstraten in de schoolomgevingen, woon-werkverkeer richting Genk-Zuid en een fietsveiligere Europalaan."

Schepen van Mobiliteit Karel Kriekemans en burgmeester Wim Dries

De drukke Europalaan met vier grote rotondes wordt door de Genkenaren smalend Place Misère genoemd, omdat er zo veel ongevallen gebeuren. "Het is een heel belangrijke verbindingsweg in ons centrum, met veel auto's, bussen en fietsers", gaat Kriekemans verder. "In het verleden hebben we op de ventwegen al fietsstraten aangelegd, maar op de rotondes en tussen het jeugdhuis Rondpunt en het station gaan we de fietspaden nu een opvallende rode toplaag geven. Zo wordt het een veilige verbinding."  

Genk-Zuid is nu niet gemakkelijk te bereiken met de fiets, we willen er nu investeren in betere fietspaden

Genk wil ook het woon-werkverkeer met de fiets promoten, vooral van en naar de industriezone Genk-Zuid. "Dat industriegebied is nu niet gemakkelijk te bereiken met de fiets. Maar wij en Vlaanderen willen er investeren in betere fietsinfrastructuur. We merken dat de grote bedrijven zoals de Haven Genk, Machiels en Aperam daar ook meer willen op inzetten, en die inspanningen willen we vanuit de stad mee ondersteunen. Ook de nieuwe bedrijven die zich zullen vestigen op de voormalige Ford-terreinen, gaan direct inzetten op de fiets." 

Meest gelezen