Chris Bosseloo

Eerste Krakelingenstoet in Geraardsbergen sinds corona gaat over ziekte en genezing

"Ziekte en genezing", daar zal de Krakelingenstoet in Geraardsbergen dit jaar rond draaien. Voor het eerst sinds corona kan de eeuwenoude stoet nog eens doorgaan. En het thema draait niet toevallig rond gezondheid: "Met corona nog vers in het geheugen en een heuse geschiedenis aan kwalen en plagen in onze stad, lag het thema voor de hand", zeggen de organisatoren.

Na twee uitgestelde edities trekt de Krakelingenstoet zondag 26 februari weer door de straten van Geraardsbergen. Om 15 uur gaat de historische stoet, met de reuzenfamilie op kop, van Hunnegem naar het kruispunt Oude Steenweg/Vesten. 

Het thema: ziekte en genezing. Een verwijzing naar corona en de geschiedenis van Geraardsbergen "Tijdens de stoet zullen epidemieën en ziektes belicht worden die onze stad door de eeuwen heen teisterden", zeggen de organisatoren. Ook belangrijke geneesheren komen in de stoet aan bod. 

Krakelingenworp vanop de Oudenberg

Na de Krakelingenstoet volgt de krakelingenworp op de top van de Oudenberg. Dan drinken de pastoor en de lokale bestuursleden visjes en gooien ze duizenden krakelingen naar het publiek. Krakelingen, in Geraardsbergen ook wel mastellen genoemd, zijn ronde broodjes met een gat in. Ze staan symbool voor de 4 seizoen die net als een cirkel altijd terugkeren. Wie een papiertje in zijn krakeling vindt, wint een gouden krakelingenjuweel.

Traditioneel wordt de dag afgesloten met de Tonnekensbrand, een vreugdevuur dat de lente symbolisch verwelkomt. De Tonnekensbrand wordt door de omliggende dorpen beantwoord met een Walmkebrand. 

Meest gelezen