Grondwitloof met uitsterven bedreigd: weinig of geen opvolging in bakermat Vlaams-Brabant en Brussel

Telers van grondwitloof vinden maar moeilijk opvolgers. Daarom wil Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, tijdens de week van het witloof die vandaag begint, de groente in de verf zetten. Elk jaar daalt de verkoop en consumptie van witloof. Vooral het grondwitloof dat in de Vlaamse Rand wordt geteeld heeft het moeilijk.

Met allerlei recepten, filmpjes en reclameboodschappen wil de Vlaamse overheid het witloof promoten. De promotieweek is een onderdeel van de campagne en website ‘Helden van de velden’. De witloofconsumptie daalt elk jaar, zegt Nele Van Avermaet van Vlam. 

“Vooral jonge mensen kopen en eten minder witloof. Een spijtige zaak, want dit is echt een typisch Vlaams product: vanuit Evere heeft de teelt zich verspreid over Kampenhout, Steenokkerzeel en Kortenberg. Maar ook in Oost- en West-Vlaanderen zijn heel wat telers. We promoten witloof nu omdat het nu het moment is voor het duurzame en meest authentieke grondwitloof. Al maken we geen onderscheid tussen grondwitloof en witloof op basis van hydrocultuur of waterteelt. Het blijft een topproduct, als slaatje, gewoon gestoofd of de heerlijke klassieker, witloof in hesp en kaas in de oven.”

BEKIJK - Op bezoek bij een witloofteler in Merchtem:

Videospeler inladen...

Geen opvolging

Witloofteler Luc Salens zit op zijn tractor in Erps-Kwerps als we hem bellen om te horen hoe het gaat. “We zijn nu volop bezig en zetten vooral in op kwaliteit. Bij hydrocultuur is dat toch vooral kwantiteit die telt. Maar ik vind ze allebei zeer lekker en goed, zeker op dit moment. Maar meer en meer witlooftelers stoppen ermee en ook hier is geen opvolging. Mijn opvolger heeft niet gekozen voor grondwitloof. Het is arbeidsintensief en duurt langer, het is wel duurzamer dan waterteelt.”

Te hoge prijzen in supermarkt

Teler Luc Salens verkoopt zijn grondwitloof thuis op zijn boerderij. “Mensen vragen wel eens waarom dat hier zo goedkoop is, wel wij tellen de prijs die ze op de veiling bieden. In de supermarkt doen ze maal drie of zelfs maal vier, terwijl wij ons witloof verpakt en al leveren. Ze hoeven het enkel uit te stallen.”

BEKIJK - Radio2-reporter Margaux van de regio bezoekt telers Danny en Bieke in Kampenhout

Videospeler inladen...

Vol passie

Ook Danny Schoevaerts uit Kampenhout heeft geen opvolging voor zijn bedrijf. Samen met zijn vrouw Bieke teelt hij al 42 jaar Brussels grondwitloof. Hij is blij dat witloof deze week in de kijker wordt gezet: "Witloof is erg veelzijdig. Je kan ze op verschillende manieren bereiden."

Meest gelezen