Herstellingswerken Budabrug in Brussel kunnen eindelijk beginnen

De herstellingswerken aan het brugdek van de Budabrug in de Haven van Brussel zullen van start kunnen gaan. In december 2022 botste een schip tegen de Budabrug waardoor de brug niet meer gebruikt kon worden. Ondertussen hebben experts de brug geïnspecteerd en dus kan de aannemer beginnen met de herstelling. 

Op 30 december 2022 kwam een schip in aanvaring met de Budabrug waardoor die beschadigd raakte. Op 2 januari werden de eerste herstellingswerken uitgevoerd zodat de scheepvaart kon hervatten. Ook het brugdek werd verwijderd. Gerechtsexperts hebben de brug intussen geïnspecteerd en dus kan de aannemer aan de slag. Hij kan nu bepalen hoe groot de omvang van de herstellingswerken is, wat de kosten zijn en hoelang dit zal duren.

33 meter hoog

De Budabrug is eigendom de Haven van Brussel. Het is een hefbrug met een doorvaarthoogte van 33 meter die onder normale omstandigheden 24 uur per dag en 365 dagen per jaar toegang geeft tot de voorhaven. 

Verbinding tussen oevers

De Haven van Brussel bekijkt ook wat er kan gebeuren om de mobiliteit in de omgeving van de Budabrug te verbeteren. Dat gebeurt in overleg met de gewestelijke overheden, Brussel Mobiliteit en de MIVB en daarbij overwegen ze een verbinding tussen beide oevers voor voetgangers en fietsers. Een veerboot voor voetgangers en fietsers blijkt na onderzoek te duur. De fietsers- en voetgangersbrug van Vilvoorde die binnenkort zal worden geopend, zou een alternatieve oplossing kunnen bieden. 

Meest gelezen