Iraans koppel veroordeeld tot tien jaar cel omdat ze dansten op straat

In Iran is een jong koppel veroordeeld tot meer dan tien jaar cel nadat ze een filmpje op sociale media hadden geplaatst waarin ze op straat dansten. De Iraanse autoriteiten zagen daarin een provocatie aan hun adres. Het koppel is veroordeeld voor het promoten van corruptie, prostitutie en propaganda.

Astiyazh Haghighi (21) en haar verloofde Amir Mohammad Ahmadi (22) werden in november gearresteerd nadat ze een video op sociale media hadden gepost. Dat schrijft de Britse openbare omroep BBC. Ze hebben samen zo'n twee miljoen volgers.

Op het filmpje dansen ze met de Azadi-toren, oftewel de "vrijheidstoren", op de achtergrond, in de Iraanse hoofdstad Teheran. Het monument is een symbolische poort naar het Westen. Daarnaast draagt de vrouw geen hoofddoek, terwijl dat in Iran wel verplicht is. Vrouwen mogen ook niet dansen in het openbaar.

BEKIJK - Het filmpje dat het koppel op sociale media postte:

Videospeler inladen...

De Iraanse autoriteiten leggen zware straffen op aan mensen die betrokken zijn bij protesten na de dood Mahsa Amini, de vrouw die in september vorig jaar door de zedenpolitie werd aangehouden. Hoewel het dansende koppel zelf niet verwees naar de protesten, blijken de Iraanse autoriteiten het filmpje wel te zien als een provocatie aan hun adres.

Ze zijn veroordeeld voor het promoten van corruptie, prostitutie en propaganda. Naast de celstraf van tien jaar mogen ze ook twee jaar geen sociale media gebruiken en het land niet verlaten.

Meest gelezen