Brieuc Van Elst

Brusselse verbrandingsoven al aantal keer buiten dienst door exploderende lachgaspatronen

Lachgaspatronen veroorzaken regelmatig problemen in de Brusselse verbrandingsovens waardoor die soms dagenlang buiten dienst zijn. Dat schrijft De Standaard en bevestigt Net Brussel aan VRT NWS. Lachgas wordt steeds vaker als een verdovend middel gebruikt, waardoor de capsules meer en meer bij het restafval belanden. "Het is zeer reëel dat het ook in Vlaanderen gebeurt."

Lachgas wordt gebruikt in de keuken om bijvoorbeeld druk te zetten op slagroombussen. Als je naar de tandarts gaat, kan het dat je met lachgas verdoofd wordt. Steeds meer wordt het ook als roesmiddel gebruikt. De Brusselse afvalintercommunale Net Brussel heeft tijdens de drie eerste weken van dit jaar alleen al 2 ton van die capsules van de straten geveegd. "Vooral in de buurt van clubs, bars en cafés", klinkt het.

Het gebruik van lachgas is niet zonder gevaar. Het kan ernstige neurologische problemen veroorzaken: gaande van duizeligheid en evenwichtsstoornissen tot aanslepende geheugenproblemen. Problemen die bij intensief gebruik chronisch kunnen worden. De verkoop van lachgas aan minderjarigen is verboden, maar via het internet is het kinderspel om eraan te raken.

De gebruikte lachgaspatronen worden tegelijk steeds groter, waardoor het ook gevaarlijker wordt om ze te verwerken. Als zo’n groter patroon in een verbrandingsoven terechtkomt, kan dat een explosie veroorzaken waardoor die enkele dagen buiten gebruik is. Volgens Net Brussel is dat al een aantal keer gebeurd in Brussel. Telkens was een verbrandingsoven 48 uur buiten strijd.

"Het probleem is nu wel (voorlopig) opgelost", zegt Etienne Cornesse van Net Brussel. "De straatvegers houden de capsules nu apart en gooien ze niet meer bij de rest van het afval. En bij de ophalingsdiensten checken we de inhoud van de vrachtwagens." Cornesse beseft dat dit geen langetermijnoplossing is. "We zoeken een structurele oplossing."

Kwestie van tijd

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft weet van zeker één soortgelijke explosie in een Vlaamse verbrandingsoven. De schade bleef er beperkt en de oven is niet buiten dienst geweest. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vreest dat het een kwestie van tijd is voor ook een Vlaamse verbrandingsoven zwaar beschadigd raakt.

"Het is zeer reëel dat het ook in Vlaanderen gebeurt", zegt Nathalie Debast van de VVSG daarover aan onze redactie. "Die capsules belanden te vaak in het zwerfvuil en het restafval. Als je ze eruit wilt halen, moet je dat bijna manueel doen. Dat is zeer arbeidsintensief en dus onmogelijk voor onze afvalintercommunales. Er moet daarom meer ingezet worden op preventie op oneigenlijk gebruik van lachgas bij jongeren."

Lachgaspatronen horen volgens de OVAM overigens niet thuis in het restafval of bij het PMD. Afhankelijk van de soort capsule moeten ze terug naar de leverancier worden gestuurd om opnieuw bij te vullen, ingezameld worden bij het klein gevaarlijk afval of bij metaal in het recyclagepark.

Meest gelezen