Na coronadip stijgt het aantal zorgboerderijen in Limburg opnieuw

Het aantal zorgboerderijen is sinds de coronacrisis opnieuw aan het toenemen in Limburg. Op een zorgboerderij kunnen kwetsbare jongeren en volwassenen de landbouwer helpen. Tijdens de coronacrisis hadden enkele zorgboerderijen afgehaakt, omwille van de strenge voorzorgsmaatregelen, maar in 2022 kwamen er weer 10 zorgboerderijen bij. In totaal staat de teller in Limburg nu op 129 zorgboerderijen. 

Na een daling tijdens de coronacrisis, is het aantal zorgboerderijen in Limburg opnieuw aan het stijgen. In totaal telt de provincie 129 zorgboerderijen en daarvan zijn er 10 opgestart in 2022. Ook Willy Luys, die samen met zijn vrouw een melkveebedrijf runt in Wijchmaal (Peer), zette de stap. 

"Eigenlijk wilde ik 10 jaar geleden al starten als zorgboerderij, maar mijn vrouw zag het toen nog niet zitten", vertelt Luys. "Vier maanden geleden hebben we de stap wel gezet en we hebben er zeker geen spijt van. Elke week komt een jongeman ons enkele dagen helpen met de verzorging van de koeien en de kalfjes. Je kan dus heel laagdrempelig beginnen met een zorgboerderij."

Het doet deugd om op deze manier iets te kunnen betekenen voor iemand

Willy Luys, melkveehouder in Wijchmaal

"De ene dag gaat natuurlijk wat beter dan de andere", gaat Luys verder. "Het kan wat tijd kosten om een goede klik te vinden met je zorggast, maar uiteindelijk denk ik dat het initiatief zowel voor ons als voor de zorggast een meerwaarde is. Het doet deugd om op deze manier iets te kunnen betekenen voor iemand. In de media wordt de landbouw vaak negatief beoordeeld, we willen laten zien dat we ook positieve dingen doen."

Naast klassieke land- en tuinbouwbedrijven kunnen ook maneges, kinderboerderijen en hobbyboeren zich inzetten als zorgboerderij.

Uithangborden

Vandaag kwamen heel wat eigenaars van zorgboerderijen samen op een zorgboerderij in Heers, om elkaar beter te leren kennen en ervaringen te delen. Ze kregen van het Steunpunt Groene Zorg, dat de zorgboerderijen begeleidt, allemaal een 'zorgboerderij-uithangbord' die ze aan de gevel van hun bedrijf kunnen hangen. "Met deze uithangborden willen we zorgboerderijen beter laten opvallen in het straatbeeld", zegt Claire Luyten van Steunpunt Groene Zorg. "We merken dat nog te weinig mensen weten waar je een Limburgse zorgboerderij kan vinden. Daar hopen we met deze borden toch verandering in te brengen."

Willy Luys

Meest gelezen