Nicolas Maeterlinck

Meer dan 18.000 mensen betogen in Brussel tegen hoge werkdruk en personeelstekorten: "We verzuipen in het werk"

In Brussel zijn duizenden mensen op straat gekomen om de werkdruk en personeelstekorten in de zorg-, welzijns- en cultuursector aan te klagen. De politie telde zo'n 18.500 betogers: ze eisen niet alleen oplossingen voor de werkdruk en de tekorten, maar ook hogere lonen en betere werkvoorwaarden. 

Op 16 december hielden de bonden al een actiedag in de non-profitsector, die onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra, jeugdzorg en kinderopvang omvat. Vandaag volgt een nationale betoging. De betoging begon om 10.30 uur aan het Brusselse Noordstation, van daar ging het richting het Zuidstation.

De verschillende regeringen van het land moeten dringend actie ondernemen tegen de personeelstekorten, klinkt het bij de vakbonden. "De werkdruk stijgt, we voelen de tekorten overal", zegt Jan-Piet Bauwens van vakbond BBTK. "Dagelijks krijgen mensen nieuwe uurroosters voorgeschoteld, soms krijgen ze zelfs gewoon een sms waarin staat: 'Je moet morgen komen werken'. Dat is onhoudbaar."

BEKIJK - Meer dan 18.000 mensen komen op straat in Brussel om te betogen tegen de hoge werkdruk in de non-profitsector:

Videospeler inladen...

Meer dan 18.000 betogers

De politie van Brussel telde zo'n 18.500 betogers, de vakbonden zelf spreken over meer dan 22.000 mensen. Ongeacht wie er juist geteld heeft, het gaat alleszins om een pak meer betogers dan de 12.000 waarop de vakbonden gehoopt hadden. 

"Zo'n opkomst hadden we niet verwacht, dit is een sterk signaal", zegt Mark Selleslach, coördinator van ACV Puls in het "VRT NWS Journaal". De vakbonden eisen dat er maatregelen komen om de werkdruk en de personeelstekorten in de sector aan te pakken. "En dat kan niet wachten tot er een nieuwe regering is", aldus Selleslagh.

BEKIJK - Mark Selleslach (ACV Puls) pleit in het "VRT NWS Journaal" ook voor betere lonen en werkomstandigheden:

Videospeler inladen...

Het is een vicieuze cirkel: door een gebrek aan middelen vallen steeds meer mensen uit en dat verhoogt de werkdruk opnieuw

Sanne Thyrion, zorginstelling Voluit

Een van de duizenden mensen die vandaag afzakte naar Brussel om te betogen is Sanne Thyrion, vakbondsafgevaardigde bij Voluit, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. "Ik doe dat vooral uit solidariteit voor de collega's", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Ik heb zelf heel wat kennissen en vrienden die in ziekenhuizen en woonzorgcentra werken en zij verzuipen in het werk."

Beluister hier het volledige gesprek met Sanne Thyrion in "De ochtend" op Radio 1:

"Het is een vicieuze cirkel: door een gebrek aan middelen vallen steeds meer mensen uit en dat verhoogt de werkdruk voor hun collega's. Daardoor is de job ook niet meer aantrekkelijk en raken de vacatures niet meer ingevuld. Op dit moment staan 7.000 vacatures open in de zorgsector. Dat voelen we overal en dat raakt iedereen: we kennen allemaal wel iemand die zorg nodig heeft." 

Nicolas Maeterlinck

Hinder

Volgens de vakbonden komt de werking van de zorg vandaag niet in het gedrang. "Er geldt een minimumdienstverlening, wat ongeveer neerkomt op een zondagsbezetting", klinkt het. "We willen geen hinder veroorzaken voor mensen die zorg nodig hebben."

De politie waarschuwde op voorhand wel voor verkeershinder in het centrum. Het volledige parcours van de betoging werd rond 10.30 uur afgesloten, maar de politie van Brussel meldt dat onder meer de Kruidtuinlaan ondertussen opnieuw bereikbaar is.

Meest gelezen