Yomiuri

NAVO en Japan halen banden aan: "Wereld bevindt zich op historisch keerpunt"

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft een bezoek gebracht aan de Japanse premier Fumio Kishida. Nu de wereld zich volgens beide leiders "op een historisch keerpunt" bevindt, gaan de NAVO en Japan de banden aanhalen. Stoltenberg sprak zich scherp uit over Rusland, maar vooral over China.

"De wereld bevindt zich op een historisch keerpunt", zo staat het in de gezamenlijke mededeling van Stoltenberg en Kishida. Daarin zeggen ze ook dat de Russische invasie in Oekraïne en een intensievere samenwerking tussen Rusland en China leiden tot "de meest ernstige en complexe veiligheidssituatie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog".

Yomiuri

Een Russische overwinning in Oekraïne zou volgens Stoltenberg "de boodschap uitsturen dat autoritaire regimes hun doel kunnen bereiken via bruut geweld". China kijkt aandachtig toe en leert lessen die zijn toekomstige beslissingen zouden kunnen beïnvloeden. "Wat vandaag in Europa gebeurt, kan morgen in Oost-Azië gebeuren", zei Stoltenberg, die zich scherp uitsprak over China.   

"China is zijn strijdkrachten substantieel aan het opbouwen, inclusief kernwapens", zei Stoltenberg op een persconferentie. "Het pest zijn buren en bedreigt Taiwan, probeert kritieke infrastructuur onder controle te krijgen en verkeerde informatie te verspreiden over de NAVO en de oorlog in Oekraïne."

Militaire opbouw

In de gezamenlijke mededeling benadrukken Stoltenberg en Kishida de noodzaak van verdere versterking van de samenwerking tussen Japan en de NAVO. 

Japan is geen lid van de NAVO, maar was in de zomer van vorig jaar wel een opvallende aanwezige op de NAVO-top in Madrid. Naast Japan waren ook Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland als waarnemers aanwezig. 

Die aanwezigheid was niet alleen een duidelijk teken dat de aandacht verschuift van het Euro-Atlantische naar het Indo-Pacifische gebied maar toonde ook aan dat de grote landen de banden met partners en bondgenoten willen aanhalen.  

Japan maakte eind vorig jaar ook bekend om het militaire budget de komende vijf jaar te verdubbelen. Na bijna zeven decennia van pacifisme verhoogt Japan zijn defensie-uitgaven tot 2 procent van het bruto binnenland product, de grootste militaire opbouw sinds de Tweede Wereldoorlog.  

De Japanse premier Kishida was enkele weken geleden nog op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden, waar hij steun zocht en vond voor de Japanse defensiehervormingen.

BEKIJK - "Japan heeft een allergie voor alles wat militair is, maar de situatie verandert" ("Terzake, 06/12/22):

Videospeler inladen...

Meest gelezen