J. Bouwens

Nieuw "oefenpaard" moet Kempense Hulpverleningszone Taxandria helpen om grote dieren te leren redden

De Kempense Hulpverleningszone Taxandria heeft een eigen “oefenpaard” aangekocht zodat de brandweer kan leren hoe ze grote dieren beter kan redden. Met behulp van de oefenpop op ware grootte kunnen bepaalde situaties gesimuleerd worden.

Bij HVZ Taxandria, een van de vijf grote brandweerzones in de provincie Antwerpen, maakt de brandweer voortaan gebruik van een oefenpaard. “Via het paard oefenen we bepaalde sleepmethodes en technieken om grote dieren te kunnen redden. Zoals het paard plat op zijn zij leggen, of de poten in een bepaalde richting”, zegt een instructeur van de hulpverleningszone.

Een mens kan bepaalde situaties naspelen, maar aan een dier kan je dat moeilijk vragen

Het paard is levensgroot, maar weegt maar de helft van een echt paard. De hulpverleningszone moet maandelijks uitrukken voor een groot dier in nood, klinkt het. “Je kan het eigenlijk vergelijken met een pop die we gebruiken om bijvoorbeeld evacuaties te oefenen. Maar ook met een levende persoon kan je oefenen. Bij dieren ligt dat wat moeilijker. Daaraan kan je niet vragen om bepaalde houdingen aan te nemen.”

Lees verder onder de foto.

J. Bouwens

Bij opleidingscentrum Campus Vesta in Ranst maken ze ook gebruik van zo’n paard om opleidingen te geven. “We hebben nu beslist om zelf eentje aan te schaffen zodat we meer en sneller mensen daarin kunnen opleiden. In het opleidingscentrum krijgen brandweerlieden een basistraining, maar door zelf zo’n oefenmateriaal te hebben kunnen we onze vaardigheden verfijnen. Vroeger zag je weleens dat dieren met een touw ergens uitgetrokken werden, maar dat is niet meer van deze tijd. De technieken worden alsmaar verfijnder, onder andere dankzij dat materiaal”, aldus HVZ Taxandria.

Meest gelezen