De F-16
Lithuanian Ministry of National Defense

"Neen": Biden (voorlopig) resoluut tegen de levering van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne 

De Verenigde Staten zullen geen F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd op een persmoment. Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz maakte gisteren bekend dat Duitsland geen gevechtsvliegtuigen zal leveren aan Oekraïne. Dat is een streep door de rekening van de Oekraïense president Zelenski, die de vliegtuigen naar eigen zeggen dringend nodig heeft.

"Neen", reageerde de Amerikaanse president kort en bondig toen een verslaggever hem vroeg of de Verenigde Staten gevechtsvliegtuigen zouden leveren aan Oekraïne. Ondanks de vraag van Oekraïense overheidsmedewerkers om dringende luchtsteun, lijkt de VS die optie dus niet in overweging te nemen. Het land heeft er nochtans een hele hoop. Naar schatting zouden er in de VS minstens 4.500 F-16's actief inzetbaar zijn. 

BEKIJK: Biden zegt "neen":

Videospeler inladen...

Het was lang onduidelijk wat het standpunt van de Amerikanen was over de levering van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne. "Het sturen van straaljagers naar Oekraïne zal zeer zorgvuldig worden besproken", zei de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jon Finer, eerder op de Amerikaanse zender MSNBC. Daardoor leek het alsof de VS zich nog over de kwestie moest buigen. Dat is nu blijkbaar gebeurd, want de Amerikaanse president wond er geen doekjes om. Voorlopig moet Oekraïne het zonder Amerikaanse F-16's doen.

Die beslissing is van groot belang voor andere Europese landen, zoals bijvoorbeeld Nederland, die overwegen om F-16's naar het front te sturen. Net zoals bij de Leopard 2-tanks beslist het land dat de gevechtsvliegtuigen produceert, in dit geval de VS, of het andere landen de toestemming geeft om die vliegtuigen te exporteren naar derde partijen, in dit geval naar Oekraïne. 

Wat maakt de F-16 zo'n belangrijk vliegtuig?

  1. Ze worden gezien als één van de meest betrouwbare gevechtsvliegtuigen ter wereld.
  2. Het zijn kleine vliegtuigen die tegen relatief lage kosten de missies kunnen uitvoeren.
  3. Het is een vooruitgang in vergelijking met de oude Sovjet-vliegtuigen die Oekraïne nu nog gebruikt.
  4. Rusland heeft veel meer gevechtsvliegtuigen dan Oekraïne. Met de steun van het Westen kan Oekraïne gemakkelijker (logistieke) gronddoelwitten bombarderen.
  5. Ze kunnen Russische opslagplaatsen van artillerie treffen.

De Verenigde Staten zijn trouwens niet het enige land dat resoluut tegen de levering van gevechtsvliegtuigen is. Ook sommige Europese landen staan helemaal niet open voor dat idee. Zo heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz al bevestigd dat Duitsland zeker geen gevechtsvliegtuigen zal leveren aan Oekraïne. "De mogelijkheid om gevechtsvliegtuigen te leveren aan Oekraïne is voor mij zelfs geen optie", zei hij in de Duitse krant Tagesspiegel. "Ik kan alleen maar afraden om in een voortdurende biedingsoorlog terecht te komen als het om wapensystemen gaat."

Ook voor Polen is de levering van gevechtsvliegtuigen voorlopig niet aan de orde. Volgens het Verenigd Koninkrijk zou het niet erg praktisch zijn om F-16's naar Oekraïne te zenden. "De gevechtsvliegtuigen van het Verenigd Koninkrijk zijn erg gesofisticeerd", meldt de woordvoerder van eerste minister Rishi Sunak. "Het zou maanden duren om met de vliegtuigen te leren vliegen. Daardoor geloven we dat het niet praktisch is om die vliegtuigen naar Oekraïne te zenden."

Wat zijn de risico's?

  • Verschillende landen vrezen een escalatie van het conflict.
  • De training van Oekraïense soldaten is een heikel punt. Die duurt zelfs langer dan de training voor een tank.
  • Rusland heeft ook geavanceerde luchtafweerbatterijen. Het is moeilijk die te vernietigen.

Dat is een streep door de rekening van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Die had zijn hoop gevestigd op de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Zo hoopte de president om de controle terug te winnen over het Oekraïense luchtruim. Op dit moment is de overmacht van Rusland in de lucht zo groot dat het luchtruim zo goed als volledig in Russische handen is. 

De VS besliste vorige week wel om 31 Amerikaanse Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen. 

Meest gelezen