ID/ Joost De Bock

Opleiding tot maatschappelijk werker wordt flexibeler aan Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen

Op de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen wordt het vanaf volgend academiejaar makkelijker om een opleiding tot maatschappelijk werker te volgen. De job staat voor het eerst op de lijst van knelpuntberoepen en daar wil de hogeschool op inspelen.

De Karel de Grote Hogeschool gaat volgend academiejaar een flextraject aanbieden voor de bachelor Sociaal Werk, met als afstudeerrichting Maatschappelijk Werk. De job van maatschappelijk werker staat voor het eerst op de lange lijst van VDAB met knelpuntberoepen. Er is met andere woorden een groot tekort aan maatschappelijk werkers.

"We krijgen al heel lang de vraag van mensen die op latere leeftijd willen gaan sturen en niet elke dag op de schoolbanken willen zitten. Daar willen we aan tegemoet komen", vertelt opleidingshoofd Veerle Van Gestel. Wie de opleiding wil volgen, moet maar één dag en één avond per week naar de les komen. De andere lessen kunnen online worden gevolgd. Zowel mensen die nog geen bachelordiploma hebben als mensen die wél al een diploma hebben, kunnen zich inschrijven. "Alleen een diploma secundair onderwijs is een vereiste en verder vooral een groot hart voor een rechtvaardige wereld", aldus Van Gestel.

Veel vraag naar

Een maatschappelijk werker helpt mensen bij het oplossen van problemen in hun dagelijkse leven en leert hen daarmee om te gaan. De vraag naar maatschappelijk werkers is de laatste jaren fel gestegen. Volgens het KdG-opleidingshoofd zitten de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis daar zeker voor iets tussen. "We zien dat heel duidelijk bij de OCMW's. Ook heel wat andere sociale organisaties hebben meer mensen nodig. Net als in de bijzondere jeugdzorg", klinkt het. "Er zijn nog steeds veel mensen die maatschappelijk werker willen worden. Over heel Vlaanderen is er een kleine daling van het aantal studenten, maar wij hebben nog altijd een 850-tal studenten in onze opleiding. Maar we zien ook wel dat mensen door de coronacrisis beginnen na te denken over hun job en af en toe van job veranderen."

Meest gelezen