Oudenaarde vervangt alle Chinese veiligheidscamera's op openbare plaatsen

Oudenaarde heeft al haar Chinese veiligheidscamera's op het openbaar domein laten vervangen door Europese. De stad deed dat om eventuele cyberspionage voor te zijn. Het gaat om 5 camera's, onder andere die op de Markt.  

Gemeenteraadslid Murat Yurtay (Open VLD) vroeg tijdens de gemeenteraad aan schepen voor informatica Bart Dossche (Open VLD) hoe ver het stond met de vervanging van de camera's. Yurtay had de vraag precies een jaar geleden ook al gesteld. De vraag kwam er naar aanleiding van verhalen die in de media opdoken over het gevaar van cyberspionage met camera's van Chinese makelij. 

Geen slechte ervaringen

Schepen Dossche liet een inventaris opmaken van de camera's en de bijhorende contracten. Daaruit bleek dat er 5 Chinese gebruikt werden in Oudenaarde. De huurcontracten werden in januari opgezegd en de stad stapte over naar Europese camera's. "Persoonlijk hebben we geen slechte ervaringen met de Chinese, maar we willen toch op zeker spelen en cyberspionage geen kans geven, " legt Dossche uit. "Daarom hebben we besloten ze te vervangen. Het ging om 5 camera's op openbare plaatsen, onder andere op de Markt, en om de nesten van de valken te controleren." 

Voordelen

De Europese beveiligingscamera's hebben veel voordelen, zegt Dossche: "Er is nu geen speculatie meer over spionage en blijkbaar zouden de beelden van de Euopese aparatuur beter zijn: beter interpreteerbaar en ook duidelijker." 

Meest gelezen