Archieffoto van het gesloten opvangcentrum van Steenokkerzeel waar de Iraniërs verblijven.

Raadkamer beveelt vrijlating twee Iraniërs uit gesloten asielcentrum

De raadkamer van Brussel heeft het bevel gegeven om twee Iraniërs vrij te laten die opgesloten zitten in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. De twee neven stonden op het punt om uitgewezen te worden, maar ze weigerden twee keer om op een vliegtuig naar Turkije te stappen. Afgelopen weekend hebben ze opnieuw een asielaanvraag ingediend, op basis van nieuwe elementen. 

De Dienst Vreemdelingenzaken probeert al enkele weken om drie Iraniërs op een vlucht naar Turkije te zetten. Het gaat om twee neven van begin de twintig en een veertiger. De mannen zijn al twee keer naar Brussels Airport gebracht, maar ze weigerden telkens om op het vliegtuig te stappen. Momenteel zitten ze nog vast in het gesloten centrum Caricole in Steenokkerzeel, maar daar zou vanmiddag verandering in kunnen komen.

Het lot van de drie Iraniërs is al wekenlang onzeker. Ze zijn in november naar België gekomen via Turkije in de hoop hier te kunnen blijven. De mannen zeggen dat ze in hun thuisland hebben deelgenomen aan demonstraties tegen het Iraanse regime. Dat regime probeert al maandenlang om demonstranten met geweld monddood te maken. De Iraniërs zeggen dat Turkije hen zonder twijfel zal terugsturen naar Iran, en dat ze daar de doodstraf riskeren.

Nieuwe elementen

De advocaat van de twee Iraanse neven had een verzoeksschrift tot vrijlating ingediend en kreeg vandaag gelijk van de Raadkamer in Brussel. De Dienst Vreemdelingenzaken kan vandaag nog in beroep gaan tegen die beslissing. Als dat niet gebeurt, dan mogen de twee neven meteen vertrekken uit het centrum. 

Er zijn foto's van hen in Iraanse media verschenen. Daardoor lopen ze nu een reëel gevaar als ze door de Belgische overheid teruggestuurd worden. 

Hun advocaat heeft afgelopen zaterdag ook een nieuwe asielprocedure ingediend op basis van nieuwe elementen. "We hebben bewijs dat er foto's van de twee Iraniërs in de Iraanse pers zijn verschenen," zegt advocaat Guillaume Lys. "Toen ze vorige week maandag naar de luchthaven werden gebracht, was er ook een Iraanse journalist. Die heeft verslag uitgebracht over de uitwijzing van de mannen. Ze staan nu bekend in Iran als tegenstanders van het regime, en daardoor lopen ze een reëel gevaar in hun thuisland."

Over het lot van de derde Iraniër is er voorlopig nog geen nieuws. Vorige vrijdag was er opnieuw een poging om hem het land uit te wijzen, maar die is uiteindelijk niet doorgegaan. 

Familie en sympathisanten van de twee  Iraniërs protesteerden vorige maandag op de luchthaven van Zaventem.

Meest gelezen