Foto: Radio2

Schilde maakt zich klaar voor paddenoverzet: "Elk dier dat we kunnen overzetten, is er één gewonnen"

In Schilde zijn de gemeente en vrijwilligers alles in gereedheid aan het brengen voor de paddenoverzet. Binnenkort trekken padden samen met kikkers en salamanders naar vijvers om zich er voort te planten. Aan natuurgebied De Pont hebben de vrijwilligers schermen gezet en emmers ingegraven om de overzet over twee weken vlot te laten verlopen.

Aan natuurgebied De Pont in Schilde maken vrijwilligers zich volop klaar voor de paddenoverzet. Zo hebben ze schermen gezet en emmers ingegraven waar padden, kikkers en salamander in vallen, zodat ze de straat niet hoeven over te steken en riskeren aangereden te worden.

Het is nog even geduld hebben, maar vanaf half februari zal er een piek zijn in het aantal dieren dat wil oversteken
Benny Noens, vrijwilliger Natuurpunt

“De start is gegeven, maar het zal wellicht nog rustig zijn”, zegt Benny Noens, vrijwilliger bij Natuurpunt. “Vandaag gaan we nog nauwelijks dieren zien, want daar is het nog wat vroeg voor en de weersomstandigheden zijn nog niet ideaal. Maar vanaf half februari zullen we een eerste piek zien. Ergens begin maart zal er dan een tweede piek zijn in het aantal dieren dat wil oversteken. En daartussen zal het wat sluimeren met een paar dieren. Nog even geduld, maar we zijn vertrokken.”

De plaats van de schermen is niet willekeurig gekozen. “Aan natuurgebied De Pont is er veel passage naar de vijvers. Dat zijn ideale gebieden voor zowel kikkers, padden, als drie soorten salamanders”, zegt Noens. “We hebben hier ongeveer een kilometer afgespannen.”

Volgens de vrijwilligers van Natuurpunt hebben zulke paddenoverzetten twee belangrijke doelen. “Enerzijds is het belangrijk dat we de dieren redden, want elk dier doet ertoe”, zegt Noens. “Anderzijds is het ook belangrijk voor de tellingen. Zo kunnen we zien hoe het met de dieren staat en wat we eraan kunnen doen. Want het is te merken dat het aantal dieren de laatste jaren in dalende lijn is. We hopen dus op een beter resultaat dit jaar. Elk dier dat we veilig kunnen overzetten, is er één gewonnen.”

Vrijwilliger Benny Noens met zijn echtgenote Katrien Verhelst
Foto: Radio2

Meest gelezen