Videospeler inladen...

Verdachte van steekpartij in metrostation Schuman is aangehouden voor poging tot moord

De verdachte van de steekpartij gisteren in het Brussels metrostation Schuman is aangehouden voor poging tot moord, meldt het parket. De man stak drie mensen neer, het is nog niet duidelijk wat hem bezielde. Twee slachtoffers hebben het ziekenhuis intussen kunnen verlaten.

"De onderzoeksrechter heeft de verdachte van de steekpartij verhoord en onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens feiten van poging moord en dracht van een wapen door bestemming”, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert. "Ze zal een deskundige aanstellen om een psychiatrisch onderzoek van de verdachte uit te voeren."

Het parket gaf ook wat meer informatie over de slachtoffers. Het gaat om een man van 25 jaar (zwaargewond, nog steeds in het ziekenhuis), een man van 40 jaar (lichtgewond) en een vrouw van 47 jaar (lichtgewond). 

"Het gerechtelijk onderzoek is lopende. In het belang van het onderzoek zullen we niet verder communiceren", aldus nog Baert. 

Wat gebeurde er gisteren?

In het metrostation Schuman valt rond 17.45 uur een man drie mensen aan. Dat gebeurt in een metrostel. Aan die aanval zou eerst een incident op de metro vooraf gegaan zijn.

Er ontstaat veel chaos en paniek als de man zijn mes bovenhaalt en de metroreizigers bedreigt. Er vallen drie slachtoffers, één persoon raakt levensgevaarlijk gewond. Intussen is het levensgevaar wel geweken, maar het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis. Het parket had eerder gemeld dat alle slachtoffers het ziekenhuis hadden verlaten, maar dat blijkt niet te kloppen.

De dader loopt weg in het metrostation zelf, maar wordt vrijwel meteen gearresteerd door de federale spoorwegpolitie met bijstand van de lokale politie. Op sociale media is te zien hoe agenten de man onder schot houden en hij op de grond gaat liggen.

BEKIJK - "Ga op de grond liggen. Op je buik":

Videospeler inladen...

"Het gaat om een man van 30 jaar oud", zegt parketwoordvoerder Martin François. Hij stond niet op de OCAD-lijst (OCAD = Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) en stond dus niet bekend als extremist bij de veiligheidsdiensten. 

De dader zou wel bekend staan bij de politie voor andere feiten. Volgens onze informatie gaat het om slagen en bedreigingen in 2020. De man zou daarvoor niet in de gevangenis gezeten hebben. Hij zou ook mogelijk psychische problemen hebben. Het parket wil de man laten onderzoeken door een psychiater, en vraagt zijn aanhouding voor moordpoging. De onderzoeksrechter zal daar later vandaag over beslissen.

Het metroverkeer op de lijnen 1 en 5 heeft gisteren meer dan drie uur stilgelegen. Veel reizigers moesten hun weg voortzetten met vervangbussen.

BEKIJK - VRT NWS-journaliste Caroline Van den Berghe over de aanval in de metro:

Videospeler inladen...

Meest gelezen