Julien Mattia/Le Pictorium/Cover Images

Tweede actiedag tegen geplande Franse  pensioenhervorming brengt nog meer betogers op de been: 2,8 miljoen volgens vakbond

In de Franse hoofdstad Parijs en in tal van andere steden zijn opnieuw honderdduizenden mensen op straat gekomen tijdens de tweede actiedag tegen de geplande hervorming van de pensioenen. Volgens de vakbonden hebben in heel Frankrijk 2,8 miljoen mensen betoogd, van wie 500.000 in Parijs. De politie telde een pak minder manifestanten, maar toch iets meer dan op de eerste actiedag.

"Langer werken: nee". Achter die slogan op een spandoek schaarden tienduizenden betogers zich in de Franse hoofdstad Parijs, waar de betoging rond 14.15 uur van start was gegaan. 

In heel het land stonden vandaag een 250-tal demonstraties gepland. 11.000 politiemensen waren opgetrommeld.

De organiserende vakbonden zeggen dat er meer betogers op de been waren dan tijdens de eerste actiedag op 19 januari. In Parijs alleen zouden er 500.000 mensen op straat zijn gekomen. 

De politie telde 87.000 betogers in Parijs. Ook in andere steden liggen de eerste cijfers van de politie iets hoger dan op 19 januari: 14.000 in Rouen (tegenover 13.000), 12.000 in Le Havre (tegenover 11.000) en 28.000 in Nantes (tegenover 25.000).

Over heel Frankrijk zouden er volgens de vakbonden 2,8 miljoen betogers zijn geweest. De politie houdt het op bijna 1,3 miljoen.

Op de eerste actiedag werden ook al behoorlijk hoge cijfers genoteerd: 400.000 betogers in Parijs en zo'n 2 miljoen in heel het land, volgens de organisatoren. De politie hield het op respectievelijk 80.000 en 1,2 miljoen.

Grote hinder bij openbaar vervoer

Het openbaar vervoer ondervindt opnieuw grote hinder door de acties. Bij de spoorwegmaatschappij SNCF zouden iets minder werknemers dan de vorige keer het werk hebben neergelegd. Toch rijdt nog maar slechts 1 op de 3 hogesnelheidstreinen, en nog minder regionale en lokale treinen. 

Ook het metroverkeer in Parijs is grondig verstoord. Verschillende metrostations zijn dicht, veel metrostellen rijden niet uit.

Julien Mattia/Le Pictorium/Cover Images

Ook veel scholen zijn vandaag dicht gebleven. Volgens de vakbonden was in de lagere scholen slechts de helft van de leraren opgedaagd. Het ministerie van Onderwijs zegt dat in het totale aantal scholen een kwart van de leerkrachten staakte.

Ook bij de olieraffinaderijen en energiecentrales wordt gestaakt. Volgens TotalEnergies heeft iets meer dan de helft van de ochtendploegen vanmorgen het werk neergelegd, minder dan tijdens de vorige actiedag. Volgens de vakbonden gaat het om een pak méér mensen.  

"Over pensioenleeftijd op 64 jaar valt niet meer te onderhandelen"

Het massale protest is gericht tegen de plannen van de Franse regering om de  minimumleeftijd waarop een werknemer met pensioen kan tegen 2030 op te trekken van 62 naar 64 jaar. Daarnaast wil de regering ook een wet uit 2014 versneld uitvoeren. Die schrijft voor dat wie aanspraak wil maken op een volledig pensioen, minstens 43 jaar moet hebben gewerkt. De regering wil ook fors snoeien in de talrijke uitzonderingen en speciale systemen die het huidige pensioenstelsel rijk is. 

Julien Mattia/Le Pictorium/Cover Images

Het is niet de eerste keer dat de regering met een plan komt om de pensioenen te hervormen. Al bij zijn aantreden in 2017 had president Emmanuel Macron een grondige pensioenhervorming beloofd. Maar de in 2019 aangekondigde plannen stuitten op veel protest, en door de coronapandemie kon er niets meer van in huis komen.

Maar ook nu gaat de geplande pensioenhervorming gepaard met massaal protest, zeker omdat ze op een moeilijk moment komt. Door de hoge energieprijzen, stijgende levenskosten en het ontbreken van een automatische loonindexering, dreigen de maatregelen des te zwaarder te wegen. 

President Macron wil voet bij stuk houden. Hij zegt dat de hervormingen nodig zijn om het pensioenstelsel in Frankrijk leefbaar te houden. Premier Elisabeth Borne zei afgelopen weekend nog dat "over het optrekken van de pensioenleeftijd naar 64 jaar niet meer te onderhandelen valt."

Meest gelezen