UHasselt ontwikkelt platform over darmkanker: "Wat voor corona kon, moet voor darmkanker ook kunnen"

Onderzoekers van de UHasselt ontwikkelen een platform waarin ze alle bestaande data rond darmkanker zullen verzamelen, om zo de bevolking nog beter te informeren. Het platform wordt ontwikkeld met de steun van het Limburgs Kankerfonds en Stop Darmkanker, die hiervoor een leerstoel oprichten aan de UHasselt. Op 15 maart wordt de leerstoel officieel ingehuldigd.

Onderzoekers aan de UHasselt ontwikkelen een platform waarop alle info rond darmkanker verzameld zal worden. Het is vergelijkbaar met het dashboard zoals dat is ontwikkeld voor coronacijfers. De bedoeling is om hiermee de bevolking nog beter te informeren. Het platform wordt ontwikkeld met de steun van het Limburgs Kankerfonds en Stop Darmkanker, die hiervoor een leerstoel oprichten. Op 15 maart wordt de leerstoel officieel ingehuldigd.

"In de eerste plaats willen we bestaande data samenbrengen in een platform en de informatie uit die data op een toegankelijke manier visualiseren", zegt Christel Faes, professor Statistiek aan de UHasselt. "In de tweede plaats willen we zelf data verzamelen. Bijvoorbeeld: Waarom nemen burgers wel of niet deel aan het bevolkingsonderzoek over de screening naar darmkanker? Tot slot willen we ook een aantal onderzoeksvragen beantwoorden over darmkanker en darmkankerscreening."

De cijfers over de belangrijkste vorm van kanker na longkanker liegen er dan ook niet om: het jaar is nog maar een maand ver, maar dit jaar kregen al 750 mensen in Belgiƫ te horen dat ze darmkanker hebben. Dagelijks sterven er in ons land 9 mensen aan de ziekte. "En dat terwijl de overlevingskansen bij darmkanker, als de ziekte tenminste vroeg genoeg ontdekt wordt, meer dan 90 procent is", zegt dokter Luc Colemont, maagdarmspecialist en Managing Director van de vzw Stop Darmkanker.

Als er een lotto is waar je zeker aan moet deelnemen, is het deze

Stijn Coninx

Daarom is sensibilisering en een vroege opsporing belangrijk. Ook regisseur Stijn Coninx, die genezen is van darmkanker, weet hoe belangrijk het is om de zelftest voor darmkanker te doen: "In 2019 wees een test uit dat er wat aan de hand was. Ik ben zeer snel in het ziekenhuis onderzocht en heb ook een zware operatie ondergaan. Ik ben daar goed uitgekomen, dus ik heb ontzettend veel geluk gehad."

"In een groep van 20 mensen, in een bedrijf, een school of waar dan ook, zal 1 op 20 mensen de symptomen van darmkanker hebben", zegt Coninx. "Als er een lotto is waar je zeker aan moet deelnemen, dan is het deze. Hier heb je niets te verliezen. Je wint altijd: ofwel moet je je totaal niet ongerust maken ofwel is er een mogelijkheid dat ze je goed kunnen helpen."

De test voor darmkanker is letterlijk en figuurlijk poepsimpel

Dr. Luc Colemont (vzw Stop Darmkanker)

"De test voor darmkanker is letterlijk en figuurlijk poepsimpel", zegt dokter Colemont. "Het is een gratis cadeautje van de overheid. Alle Vlamingen tussen 50 en 74 jaar krijgen de test om de 2 jaar gratis thuis toegestuurd in een enveloppe. De test is heel eenvoudig: men moet met dat stokje enkele malen in de stoelgang en het daarna opnieuw in het buisje steken. Die test kan levens redden, leed vermijden en kosten besparen. Dus ik heb 3 woorden: doe de test!"

Meer info over de test voor darmkanker en een video met een gebruiksaanwijzing, vind je op deze website.

Meest gelezen